Federacija traži uklanjanje krsta

Krst koji je jutros osvanuo na Zlatištu iznad Sarajeva u znak sjećanja na više od 6.500 Srba ubijenih u ovom gradu od 1992. do 1995. godine u FBiH dočekan je kao provokacija uz zahtjeve da odmah bude uklonjen.

Bosna i Hercegovina 21.09.2014 | 15:03
Federacija traži uklanjanje krsta

Tražeći od međunarodne zajednice i opštinskih vlasti da krst na Zlatištu odmah bude uklonjen, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara naveo je da njegovo postavljanje predstavlja "anticivilizacijski čin i najgrublji način vrijeđanja žrtava protekle agresije na BiH i grad Sarajevo".

"Znamo da su s tih položaja ubijani civili u Sarajevu, među kojima i 1.600 djece, a neki na ovaj način pokušavaju u predizborno vrijeme to iskoristiti za skupljanje jeftinih političkih poena", rekao je Čampara.

Od stranaka prva se oglasila SDA, najoštrije osuđujući postavljanje krsta na Zlatištu i tražeći njegovo uklanjanje.

Ova stranka smatra da krst na Zlatištu vrijeđa hrišćanski simbol samilosti, te da predstavlja "provokaciju i neprihvatljivu zloupotrebu vjerskih simbola čime se podižu međunacionalne tenzije, što može dovesti do ugrožavanja sigurnosti građana".

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva Fikret Grabovica ocijenio je da je riječ o "klasičnoj provokaciji".

"Postavili su krst na mjestu sa kojeg su ubijani građani i djeca Sarajeva, na mjesto sa kojeg su zločinici terorisali grad i sijali strah", rekao je Grabovica.

Predsjednik Udruženja "Zelene beretke" Muhamed Švrakić smatra da su Kanton Sarajevo i grad imali dosta načina da obustave postavljanje krsta na Zlatištu, odakle je, prema njegovim riječima, snajperima, tenkovima, bombama i granatama ubijeno više od 16.000 građana Sarajeva.

Navodeći da je riječ o "predizbornom triku kojim se traži glas više za nacionalne stranke", Švrakić je izrazio uvjerenje da će kao reakcija na postavljanje krsta na Zlatištu uslijediti "neki građanski bunt i revolt".

"Žrtva neće trpjeti da gleda kako mu njegov katil podiže znamenje kao upozorenje da se on i dalje nalazi na brdu s kojeg može reagovati u svakom trenutku isto kao nekada", ističe Švrakić.

Na Zlatištu iznad Sarajeva jutros je osvanuo krst u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba, čime je ispunjeno ranije dato obećanje Saveza logoraša Republike Srpske o podizanju ovog znamenja.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bogoljub

21.09.2014 15:10

Nece ovo dugo opstati vetar ce ga oduvati.

ODGOVORITE
Name

neso

21.09.2014 15:12

Staje sad vama Bosnjacima sve vam smeta sto je Srpsko a nama vase ne smeta. To je samo krst u znak poginulih ljudi.

ODGOVORITE
Name

Ilija

21.09.2014 15:57

Ili voda ili vetar nece dugo bogami

ODGOVORITE
Name

моки

21.09.2014 17:39

А коме смета спомен плоча на Црном врху код Зворника па је скрнаве неколико пута до сада?

ODGOVORITE
Name

crni

21.09.2014 19:29

valjada Za svatko izgradivanje treba neka dozvola čuj samo odavno niko ko paprika

ODGOVORITE
Name

Ikona

21.09.2014 20:59

To je upravo sad postavljeno samo da se zakuva. Političari koji su na vlasti godinama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH su sve ovo uradili u dogovoru. Neka se narod ovim bavi a neka ne vidi slona koji se eto sakrio iza tog "spomenika".

ODGOVORITE
Name

jadnici

21.09.2014 23:09

Gdje vi ondje vidite kriz ja bidim banderu koja je u vlasnistvu elektra na koju neki bajin debil za 20 maraka zavezo komad letve.glupan mislio da ce gore sad doci 5-6hilj bosnjaka muslimana i praviti sceme pa da rts ima sta da objavljiva.e moji srbi pa nismo mi toliko naivni mi smo civilizirana nacija.zapitajte se vi koliko je stete taj kreten nanio vama a ne nama sa tom trkljom na banderi!!!!!!!!!

ODGOVORITE