Чајничка „Красница“ дозива вјернике

У Чајничу вечерас и сутра прослава Мале Госпојине, крсне славе цркве Пресвете Богородице.

Република Српска 20.09.2014 | 19:47
Чајничка „Красница“ дозива вјернике

Више од 500 година у Чајничу се, усред града, даноноћно, уз песму и игру дочекује и испраћа 21. септембар - Мала Госпојина. Тако ће бити данас, сутра, а и у понедељак увече. То је и крсна слава овдашње црве Успења Пресвете Богородице изграђене крајем 15. века.

У порти старе цркве изграђена је 1863. године и нова црква у којој је смештена једна од најлепших икона у православаца - „Чајничка Крсница“. Верује се да поседује чудотворне моћи, а верници православци, а и људи друге вере, долазе у Чајниче на поклоњење икони, за коју се верује да ју је насликао Свети апостол и јеванђелиста Лука.

После тога је стигла у руке Немањића и дарована манастиру изграђеном у Прибојској Бањи. У турском погрому и спаљивању српских светиња „Красница“ је након чувања у Рудом, пренета у Чајниче где је преживела и Други светски рат, али су усташе са ње поскидале злато и сребро.

- Крајем 19. века, пошто се уверио, на личном примеру, у исцелитељске моћи чајничке иконе, сарајевски златар Ристо Андрић је вратио стари сјај „Красници“ у чији оков је уградио 17 килограма злата и сребра.

„Красница“ је понос Чајнича, понос православља у целини, а то поткрепљујемо и речима Николаја Велимировића, једног од највећих српских теолога и филозофа, који је рекао да уз манастир Острог, Чајниче представља друго по значају светилиште Српске православне цркве - каже за „Новости“ Веселин Весо Ђуковић, члан црквеног одбора.

Коментари / 0

Оставите коментар