Čajnička „Krasnica“ doziva vjernike

U Čajniču večeras i sutra proslava Male Gospojine, krsne slave crkve Presvete Bogorodice.

Republika Srpska 20.09.2014 | 19:47
Čajnička „Krasnica“ doziva vjernike

Više od 500 godina u Čajniču se, usred grada, danonoćno, uz pesmu i igru dočekuje i ispraća 21. septembar - Mala Gospojina. Tako će biti danas, sutra, a i u ponedeljak uveče. To je i krsna slava ovdašnje crve Uspenja Presvete Bogorodice izgrađene krajem 15. veka.

U porti stare crkve izgrađena je 1863. godine i nova crkva u kojoj je smeštena jedna od najlepših ikona u pravoslavaca - „Čajnička Krsnica“. Veruje se da poseduje čudotvorne moći, a vernici pravoslavci, a i ljudi druge vere, dolaze u Čajniče na poklonjenje ikoni, za koju se veruje da ju je naslikao Sveti apostol i jevanđelista Luka.

Posle toga je stigla u ruke Nemanjića i darovana manastiru izgrađenom u Pribojskoj Banji. U turskom pogromu i spaljivanju srpskih svetinja „Krasnica“ je nakon čuvanja u Rudom, preneta u Čajniče gde je preživela i Drugi svetski rat, ali su ustaše sa nje poskidale zlato i srebro.

- Krajem 19. veka, pošto se uverio, na ličnom primeru, u isceliteljske moći čajničke ikone, sarajevski zlatar Risto Andrić je vratio stari sjaj „Krasnici“ u čiji okov je ugradio 17 kilograma zlata i srebra.

„Krasnica“ je ponos Čajniča, ponos pravoslavlja u celini, a to potkrepljujemo i rečima Nikolaja Velimirovića, jednog od najvećih srpskih teologa i filozofa, koji je rekao da uz manastir Ostrog, Čajniče predstavlja drugo po značaju svetilište Srpske pravoslavne crkve - kaže za „Novosti“ Veselin Veso Đuković, član crkvenog odbora.

Komentari / 0

Ostavite komentar