Обама пред ГС тражи помоћ против ИС

Амерички председник Барак Обама намерава да следеће недеље на Генералној скупштини затражи већу међународну подршку против Исламске државе.

Свијет 20.09.2014 | 19:01
Обама пред ГС тражи помоћ против ИС

Амерички председник Барак Обама намерава да следеће недеље изнесе Генералној скупштини Уједињених нација своје намере у вези са Исламском државом и затражи већу међународну подршку у борби против те екстремистичке групе.

"Нећемо оклевати да предузмемо акцију против тих терориста у Ираку и Сирији. Али то није само битка Америке", рекао је Обама о терористичкој групи која је до сада заузела велике делове територија две суседне земље.

"Ми ћемо предводити широку коалицију нација, које учествују у овој борби. Ово није случај 'Америка против ИСИЛ-а', већ случај 'народ тог региона против ИСИЛ-а' ", додао је Обама, користећи другу скраћеницу по којој је позната Исламска држава.

Међутим, упркос значајној подршци у земљи да заузме оштрији став, Обама сматра да не треба слати копнене трупе у Ирак, само три године пошто се војска САД повукла из те земље, пренео је АФП. 

Председник је, такође, поздравио гласање у Конгресу - један од ретких тренутака јединства у иначе подељеном Вашингтону - којим је подржано наоружавање побуњеника за борбу против припадника ИС, у комбинацији с ваздушним нападима који би требало да буду извршени у Сирији.

"Гласање је послало свету моћан сигнал: Американци су уједињени пред опасношћу. Надам се да ће Конгрес наставити да омогућава да наша војска чини оно што мора да би обавила посао", истакао је Обама.

Он је навео 40 земаља које су до сад предложиле да помогну "широкој кампањи" против ИС, обезбеђујући обуку, опрему, хуманитарну помоћ и подршку у ваздушним нападима.

"А ове недеље, у Уједињеним нацијама, наставићу да окупљам свет против опасности", поручио је Обама.

Он је додао и да је "ово тренутак америчког вођства".

"Кад је свет у опасности, кад је свету потребна помоћ, он позива Америку. А ми позивамо своју војску", закључио је Обама.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

21.09.2014 12:05

Изгледа нестало им новца па зову све около да се придруже а то би био "тренутак америчког вођства". Треба им "свеже месо" да гине умјесто њих у ситуацији коју су они највише изазвали.Нека зовну нове источноевропске чланице НАТО ваљда ће схватити са ким су се удружили. Зашто није тражио одобрење када је требало бомбардовати Србију и нас. Треба ово ријешити али тако да амери буду копнене снаге а да их води неко други.

ОДГОВОРИТЕ