Фонду стиже 14.435 нових пензионера

Фонд пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске примио је у првих осам мјесеци ове године 14.435 нових захтјева за остваривање права на пензију.

Република Српска 20.09.2014 | 14:08
Фонду стиже 14.435 нових пензионера

У Фонду ПИО истичу да су сличан број захтјева за пензионисање имали и прошле године, али да је садашња структура пензија најповољнија од постојања Фонда.

- Посебно је побољшана структура у посљедње двије године, када је проценат старосних пензија са 50 одсто повећан на садашњих 52 одсто, а истовремено инвалидских се смањио са 17,5 на 16,5 одсто - истакао је портпарол Фонда ПИО Тихомир Јоксимовић и додао да је такође смањен број породичних пензија.

Ипак, однос броја радника и пензионера је и даље неповољан.

- У РС тренутно има 277.368 запослених и 247.642 корисника Фонда ПИО, тако да је однос радника и пензионера 1,12:1 - казао је Јоксимовић.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да пензиони фонд није одржив ако не дође до отварања нових радних мјеста и улагања инвеститора у производни сектор.

- Потребно је остварити систем у којем ће они који раде пунити фонд за потребе пензионера. Највећа грешка од процеса приватизације јесте то што су потпуно занемарена постојећа радна мјеста и отварање нових. Тиме смо дошли у ситуацију да се практично пензије смањују јер је немогуће обезбиједити довољно пуњење фондова - казао је Павловић.

Истакао је да је проблем и што најмање трећина запослених у РС прима најнижу плату, што значи да је и уплата минималних доприноса за пензиони фонд.

- Ако све мање људи ради, а све више остварује право на пензионисање, онда нема дугорочно одрживог пензионог система - додао је Павловић.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

родјо

20.09.2014 13:15

А ови сто раде су 80% Паразити на дрзавним јаслама.Посто се дрзава задузује ,ради Паразита, онда пензијонисите све остале,нека и они зиве на рацун дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м.в.20.09.2014

20.09.2014 14:00

У фонду ПИО има пензионера који примају пензије а никада нису радили ими и оних којима је намјештена већа пензија дупло од зарађене то раде директор са шефовима ако сте им род или за паре 15 г. жена примала пен. скоро је умрла никад није радила неписмена тотално тада је директорица била њене сестре ћерка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

20.09.2014 19:32

РС је ваљда једина држава (ентитет) која има више пензионера, него запослених. И док тај број сваки дан расте ( и број пензионера и број незапослених) министри Владе РС ни не знају колики је број незапослених нити их то занима, шта више, смијешно им је и када их то неко пита, а да не причамо о томе што ништа не раде на томе да се број незапослених смањи, да пензије буду веће итд. Ова власт нас уништава све више и крајње је вријеме да се нешто мијења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

25.09.2014 08:38

Ето пензионера И из земље излазе.

ОДГОВОРИТЕ