Fondu stiže 14.435 novih penzionera

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske primio je u prvih osam mjeseci ove godine 14.435 novih zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju.

Republika Srpska 20.09.2014 | 14:08
Fondu stiže 14.435 novih penzionera

U Fondu PIO ističu da su sličan broj zahtjeva za penzionisanje imali i prošle godine, ali da je sadašnja struktura penzija najpovoljnija od postojanja Fonda.

- Posebno je poboljšana struktura u posljednje dvije godine, kada je procenat starosnih penzija sa 50 odsto povećan na sadašnjih 52 odsto, a istovremeno invalidskih se smanjio sa 17,5 na 16,5 odsto - istakao je portparol Fonda PIO Tihomir Joksimović i dodao da je takođe smanjen broj porodičnih penzija.

Ipak, odnos broja radnika i penzionera je i dalje nepovoljan.

- U RS trenutno ima 277.368 zaposlenih i 247.642 korisnika Fonda PIO, tako da je odnos radnika i penzionera 1,12:1 - kazao je Joksimović.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da penzioni fond nije održiv ako ne dođe do otvaranja novih radnih mjesta i ulaganja investitora u proizvodni sektor.

- Potrebno je ostvariti sistem u kojem će oni koji rade puniti fond za potrebe penzionera. Najveća greška od procesa privatizacije jeste to što su potpuno zanemarena postojeća radna mjesta i otvaranje novih. Time smo došli u situaciju da se praktično penzije smanjuju jer je nemoguće obezbijediti dovoljno punjenje fondova - kazao je Pavlović.

Istakao je da je problem i što najmanje trećina zaposlenih u RS prima najnižu platu, što znači da je i uplata minimalnih doprinosa za penzioni fond.

- Ako sve manje ljudi radi, a sve više ostvaruje pravo na penzionisanje, onda nema dugoročno održivog penzionog sistema - dodao je Pavlović.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

rodjo

20.09.2014 13:15

A ovi sto rade su 80% Paraziti na drzavnim jaslama.Posto se drzava zaduzuje ,radi Parazita, onda penzijonisite sve ostale,neka i oni zive na racun drzave.

ODGOVORITE
Name

m.v.20.09.2014

20.09.2014 14:00

U fondu PIO ima penzionera koji primaju penzije a nikada nisu radili imi i onih kojima je namještena veća penzija duplo od zarađene to rade direktor sa šefovima ako ste im rod ili za pare 15 g. žena primala pen. skoro je umrla nikad nije radila nepismena totalno tada je direktorica bila njene sestre ćerka.

ODGOVORITE
Name

Mia

20.09.2014 19:32

RS je valjda jedina država (entitet) koja ima više penzionera, nego zaposlenih. I dok taj broj svaki dan raste ( i broj penzionera i broj nezaposlenih) ministri Vlade RS ni ne znaju koliki je broj nezaposlenih niti ih to zanima, šta više, smiješno im je i kada ih to neko pita, a da ne pričamo o tome što ništa ne rade na tome da se broj nezaposlenih smanji, da penzije budu veće itd. Ova vlast nas uništava sve više i krajnje je vrijeme da se nešto mijenja.

ODGOVORITE
Name

crni

25.09.2014 08:38

Eto penzionera I iz zemlje izlaze.

ODGOVORITE