И ЕУ и Србија ћуте о Милошевићу

Представници ЕУ и Србије нису желели да одговоре на питање "Данаса" да ли постоје подаци о томе да ли је Слободан Милошевић имао имовину у иностранству.

Свијет 20.09.2014 | 07:46
И ЕУ и Србија ћуте о Милошевићу

У Бриселу нису желели да коментаришу медијске наводе да је ЕУ одлучила да одмрзне имовину Милошевића, чланова његове породице и блиских сарадника, док је у Београду "Данасу" незванично речено да им "није познато да ли је Милошевић уопште имао неку имовину у свету".

Поједини медији тврде да је Савет ЕУ утврдио да покојни Слободан Милошевић и седморица српских генерала и официра више "не представљају опасност за учвршћивање демократије у Србији".

На списку Брисела наводно се налазе и бивши председник Србије Милан Милутиновић, генерали Драгољуб Ојданић, Мирослав Радић, Веселин Шљиванчанин и Миле Мркшић, те бивши премијер Србије Никола Шаиновић и покојни министар унутрашњих послова Србије Влајко Стојиљковић.

Њихова имовина била је замрзнута као део међународних санкција које су Београду уведене деведесетих година. 

Дипломата Душан Батаковић недавно је изјавио да је Милошевићева удовица Мирјана Марковић у Русију унела четири милијарде долара. 

"Милошевићева жена живи у заштићеном објекту који је нека врста "руског Карађорђева", где је штити руска војска. Питао сам једног руског амбасадора како то да Миру Марковић у Москви чува војска. Рекао ми је: "Е, драги колега, да сте ви донели четири милијарде долара у Русију, и вас би чувала војска." Кад подвучете црту, у питању је једна велика државна пљачка", казао је Батаковић у емисији "Ћирилица". 

Адвокат Боривоје Боровић сматра да је у питању још већа сума, односно да је породица Милошевић у Русију изнела чак 14 милијарди долара. С друге стране, некадашњи директор Политике и блиски сарадник Милошевићеве супруге Драган Хаџи Антић тврди да такви наводи нису тачни и да никакве милијарде нису изнете у Русију.

Маја Коцијанчич, портпарол одлазеће високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон одбила је да коментарише медијске извештаје да је Ештон одлучила да одмрзне имовину покојног председника Слободана Милошевића, његове породице и блиских сарадника.

Коцијанчићева је, како су пренели електронски медији, Тањугу изјавила да се "европске санкције константно ревидирају" и да је то све што има да каже.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

До бољих времена

20.09.2014 06:37

Поцивај у миру, Слободане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

20.09.2014 10:40

Не дају човјеку мира ни у гробу после толико година својим трачевима"малих" људи. Вјероватно имају задатак да скрену пажњу од оних који су се до Вучића баснословно обогатили и продали Србију. Чак су "неки" позивали НАТО да бомбардује њихову земљу. Нека ти је вјечна слава господине Милошевићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

20.09.2014 11:10

Историја ће показати ко је био Слободан Милошевић. Чињеница је да је волио свој народ, желио му је све најбоље али свјетски моћници нису нам то жељели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

21.09.2014 08:07

Истина је да шта год да је направио требао је одговарати пред СРБИМА а не пред Хагом, јер је највише штете нанио СРБИМА.

ОДГОВОРИТЕ