I EU i Srbija ćute o Miloševiću

Predstavnici EU i Srbije nisu želeli da odgovore na pitanje "Danasa" da li postoje podaci o tome da li je Slobodan Milošević imao imovinu u inostranstvu.

Svijet 20.09.2014 | 07:46
I EU i Srbija ćute o Miloševiću

U Briselu nisu želeli da komentarišu medijske navode da je EU odlučila da odmrzne imovinu Miloševića, članova njegove porodice i bliskih saradnika, dok je u Beogradu "Danasu" nezvanično rečeno da im "nije poznato da li je Milošević uopšte imao neku imovinu u svetu".

Pojedini mediji tvrde da je Savet EU utvrdio da pokojni Slobodan Milošević i sedmorica srpskih generala i oficira više "ne predstavljaju opasnost za učvršćivanje demokratije u Srbiji".

Na spisku Brisela navodno se nalaze i bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, generali Dragoljub Ojdanić, Miroslav Radić, Veselin Šljivančanin i Mile Mrkšić, te bivši premijer Srbije Nikola Šainović i pokojni ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković.

Njihova imovina bila je zamrznuta kao deo međunarodnih sankcija koje su Beogradu uvedene devedesetih godina. 

Diplomata Dušan Bataković nedavno je izjavio da je Miloševićeva udovica Mirjana Marković u Rusiju unela četiri milijarde dolara. 

"Miloševićeva žena živi u zaštićenom objektu koji je neka vrsta "ruskog Karađorđeva", gde je štiti ruska vojska. Pitao sam jednog ruskog ambasadora kako to da Miru Marković u Moskvi čuva vojska. Rekao mi je: "E, dragi kolega, da ste vi doneli četiri milijarde dolara u Rusiju, i vas bi čuvala vojska." Kad podvučete crtu, u pitanju je jedna velika državna pljačka", kazao je Bataković u emisiji "Ćirilica". 

Advokat Borivoje Borović smatra da je u pitanju još veća suma, odnosno da je porodica Milošević u Rusiju iznela čak 14 milijardi dolara. S druge strane, nekadašnji direktor Politike i bliski saradnik Miloševićeve supruge Dragan Hadži Antić tvrdi da takvi navodi nisu tačni i da nikakve milijarde nisu iznete u Rusiju.

Maja Kocijančič, portparol odlazeće visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton odbila je da komentariše medijske izveštaje da je Ešton odlučila da odmrzne imovinu pokojnog predsednika Slobodana Miloševića, njegove porodice i bliskih saradnika.

Kocijančićeva je, kako su preneli elektronski mediji, Tanjugu izjavila da se "evropske sankcije konstantno revidiraju" i da je to sve što ima da kaže.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Do boljih vremena

20.09.2014 08:37

Pocivaj u miru, Slobodane.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

20.09.2014 12:40

Ne daju čovjeku mira ni u grobu posle toliko godina svojim tračevima"malih" ljudi. Vjerovatno imaju zadatak da skrenu pažnju od onih koji su se do Vučića basnoslovno obogatili i prodali Srbiju. Čak su "neki" pozivali NATO da bombarduje njihovu zemlju. Neka ti je vječna slava gospodine Miloševiću.

ODGOVORITE
Name

Doboj

20.09.2014 13:10

Istorija će pokazati ko je bio Slobodan Milošević. Činjenica je da je volio svoj narod, želio mu je sve najbolje ali svjetski moćnici nisu nam to željeli.

ODGOVORITE
Name

Milojko-Banja luka

21.09.2014 10:07

Istina je da šta god da je napravio trebao je odgovarati pred SRBIMA a ne pred Hagom, jer je najviše štete nanio SRBIMA.

ODGOVORITE