Штрајк упозорења на ергели “Вучијак”

Радници прњаворске ергеле “Вучијак”, обуставили су рад на сат времена. Ради се о штрајку упозорења због неисплаћене четири посљедње плате.

Република Српска 19.09.2014 | 22:51
Штрајк упозорења на ергели “Вучијак”

Поручују да без зарађених примања не могу да живе, упозоравајући руководство предузећа и надлежне у Влади Републике Српске, која је власник ергеле, да ако исплата не буде до четвртка – ступају у генерални штрајк.

Радници нису плате примили од априла, а и она им је, кажу ислаћена у јулу. Зато су једночасовним штрајком упозорења одучили да скрену пажњу на свој проблем, јер стрпљења више немају.  

“За мај, јуни, јули и август нисмо добили ништа, нити имамо осигурање, а радимо у опасности сваки дан, а немамо осигурање... Имамо поруку да нас исплате, ако им ово треба и ако мисле да се настави радити. Ми даље гладни не можемо. И обавезе нам пристижу, као и сваком другом, немамо више чиме ни долазити...”, каже предсједник Синдиката ергеле „Вучијак“ Љубинка Васић.

У шталама ергеле Вучијак тренутно има 145 коња. Бар они за сада, кажу радници, имају довољно храна. Али, зато је радничко стрпљење при крају. Уколико до сљедеће седмице не буде плате, најављују ступање у генерани штрајк.

“Из ранијег периода има 23,5 плате, било је 47, плаћено је пола, кад је Влада купила ово прије 6 година и 6 година чекају као да је ово камион кога су паркирали, угасили, а не жива стока. И сада ми треба да радимо, а кажу стрпите се. ми више стрпити се не можемо.”, каже Васићева.

Захтјеве за исплату плата радници су, кажу, упутили руководоцу ергеле Брани Петровићу, управници Дости Бараковић и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

У одговору надлежног Министарства на питање када ће плата бити исплаћена, стоји да Министарство има обавезу обезбијеђења финансијских средстава за куповину сточне хране, провођење ветеринарско здравствених мјера и осталог неопходног потрошног материјала као и плате и зараде запослених на ергели. “Средства намијењена напријед наведеним намјенама за овај кавртал, су унесена у систем за плаћање и очекује се реализација плаћања”, стоји у одговору, не наводећи конкретно када ће плате бити исплаћене.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

баја

20.09.2014 12:43

Питајте СДС сто је пропала једина ергела у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

коњоводац

20.09.2014 17:38

уколико не буду исплацене плате ја цу узјасити једну кобилу

ОДГОВОРИТЕ