Štrajk upozorenja na ergeli “Vučijak”

Radnici prnjavorske ergele “Vučijak”, obustavili su rad na sat vremena. Radi se o štrajku upozorenja zbog neisplaćene četiri posljednje plate.

Republika Srpska 19.09.2014 | 22:51
Štrajk upozorenja na ergeli “Vučijak”

Poručuju da bez zarađenih primanja ne mogu da žive, upozoravajući rukovodstvo preduzeća i nadležne u Vladi Republike Srpske, koja je vlasnik ergele, da ako isplata ne bude do četvrtka – stupaju u generalni štrajk.

Radnici nisu plate primili od aprila, a i ona im je, kažu islaćena u julu. Zato su jednočasovnim štrajkom upozorenja odučili da skrenu pažnju na svoj problem, jer strpljenja više nemaju.  

“Za maj, juni, juli i avgust nismo dobili ništa, niti imamo osiguranje, a radimo u opasnosti svaki dan, a nemamo osiguranje... Imamo poruku da nas isplate, ako im ovo treba i ako misle da se nastavi raditi. Mi dalje gladni ne možemo. I obaveze nam pristižu, kao i svakom drugom, nemamo više čime ni dolaziti...”, kaže predsjednik Sindikata ergele „Vučijak“ Ljubinka Vasić.

U štalama ergele Vučijak trenutno ima 145 konja. Bar oni za sada, kažu radnici, imaju dovoljno hrana. Ali, zato je radničko strpljenje pri kraju. Ukoliko do sljedeće sedmice ne bude plate, najavljuju stupanje u generani štrajk.

“Iz ranijeg perioda ima 23,5 plate, bilo je 47, plaćeno je pola, kad je Vlada kupila ovo prije 6 godina i 6 godina čekaju kao da je ovo kamion koga su parkirali, ugasili, a ne živa stoka. I sada mi treba da radimo, a kažu strpite se. mi više strpiti se ne možemo.”, kaže Vasićeva.

Zahtjeve za isplatu plata radnici su, kažu, uputili rukovodocu ergele Brani Petroviću, upravnici Dosti Baraković i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

U odgovoru nadležnog Ministarstva na pitanje kada će plata biti isplaćena, stoji da Ministarstvo ima obavezu obezbijeđenja finansijskih sredstava za kupovinu stočne hrane, provođenje veterinarsko zdravstvenih mjera i ostalog neophodnog potrošnog materijala kao i plate i zarade zaposlenih na ergeli. “Sredstva namijenjena naprijed navedenim namjenama za ovaj kavrtal, su unesena u sistem za plaćanje i očekuje se realizacija plaćanja”, stoji u odgovoru, ne navodeći konkretno kada će plate biti isplaćene.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

baja

20.09.2014 12:43

Pitajte SDS sto je propala jedina ergela u RS

ODGOVORITE
Name

konjovodac

20.09.2014 17:38

ukoliko ne budu isplacene plate ja cu uzjasiti jednu kobilu

ODGOVORITE