Сакашвилијева имовина иде "на добош"

Грузијски суд је наложио заплену имовине бившег председника Михаила Сакашвилија и његове породице, пошто је он оптужен за злоупотребу службеног положаја.

Свијет 19.09.2014 | 19:25
Сакашвилијева имовина иде "на добош"

Суд је одлучио да заплени имовину Михаила Сакашвилија, његове супруге, његове мајке и баке, али није образложио ту одлуку", рекао је адвокат Отар Какхидзе, осуђујући "осветничку политику" против његовог клијента.

Суд је августа оптужио бившег председника и неколико његових сарадника због злоупотребе власти и проневере.

Сакашвили је оптужен и да је одговоран за насилно сузбијање анти-владиних демонстрација 2007. године. Суд је наложио и хапшење Сакашвилија који је побегао у Сједињене Државе.

Бивши председник сматра да су те оптужбе неосноване и политички мотивисане. Он је одбио да се врати у Грузију на саслусање и рекао да нема поверења у нове власти своје земље.

Имовина Сакашвилија се састоји од два хектара винограда у источној Грузији и малог стана у Тбилисију. Његова супруга такође има стан у главном граду, а његова мајка и бака имају нешто земље и један аутомобил "тојота" стар 10 година, каже Какхидзе.

"Заплењена имовина нема никакве везе са оптужбама против Михаила Сакашвилија", рекао је адвокат, додајући да ће се жалити Европском суду за људска права. Неколико Сакашвилијевих савезника је било под истрагом, а неки су били и у затвору, од када је коалиција "Сан" 2012. и 2013. поразила његову странку на посланичким и председничким изборима.

Сједињене Државе и Европска унија су изразиле забринутост сматрајући да постоји прогон бившег прозападног председника и његових некадашњих сарадника.

Михаил Сакашвили дошао је на власт 2003, после "Ружичасте револуције" која је довела до оставке председника Едуарда Шеварднадзеа. Он је био чврст савезник САД, држећи Грузију далеко од утицаја Москве.


Коментари / 0

Оставите коментар