Sakašvilijeva imovina ide "na doboš"

Gruzijski sud je naložio zaplenu imovine bivšeg predsednika Mihaila Sakašvilija i njegove porodice, pošto je on optužen za zloupotrebu službenog položaja.

Svijet 19.09.2014 | 19:25
Sakašvilijeva imovina ide "na doboš"

Sud je odlučio da zapleni imovinu Mihaila Sakašvilija, njegove supruge, njegove majke i bake, ali nije obrazložio tu odluku", rekao je advokat Otar Kakhidze, osuđujući "osvetničku politiku" protiv njegovog klijenta.

Sud je avgusta optužio bivšeg predsednika i nekoliko njegovih saradnika zbog zloupotrebe vlasti i pronevere.

Sakašvili je optužen i da je odgovoran za nasilno suzbijanje anti-vladinih demonstracija 2007. godine. Sud je naložio i hapšenje Sakašvilija koji je pobegao u Sjedinjene Države.

Bivši predsednik smatra da su te optužbe neosnovane i politički motivisane. On je odbio da se vrati u Gruziju na saslusanje i rekao da nema poverenja u nove vlasti svoje zemlje.

Imovina Sakašvilija se sastoji od dva hektara vinograda u istočnoj Gruziji i malog stana u Tbilisiju. Njegova supruga takođe ima stan u glavnom gradu, a njegova majka i baka imaju nešto zemlje i jedan automobil "tojota" star 10 godina, kaže Kakhidze.

"Zaplenjena imovina nema nikakve veze sa optužbama protiv Mihaila Sakašvilija", rekao je advokat, dodajući da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava. Nekoliko Sakašvilijevih saveznika je bilo pod istragom, a neki su bili i u zatvoru, od kada je koalicija "San" 2012. i 2013. porazila njegovu stranku na poslaničkim i predsedničkim izborima.

Sjedinjene Države i Evropska unija su izrazile zabrinutost smatrajući da postoji progon bivšeg prozapadnog predsednika i njegovih nekadašnjih saradnika.

Mihail Sakašvili došao je na vlast 2003, posle "Ružičaste revolucije" koja je dovela do ostavke predsednika Eduarda Ševardnadzea. On je bio čvrst saveznik SAD, držeći Gruziju daleko od uticaja Moskve.


Komentari / 0

Ostavite komentar