Ево градова домаћина ЕП 2020.

Полуфинални и финални мечеви Европског првенства 2020. године биће одиграни на лондонском Вемблију, одлучено је на церемонији УЕФА у Женеви.

Фудбал 19.09.2014 | 18:00
Ево градова домаћина ЕП 2020.

Минхену, Риму, Санкт Петербургу и Баку припала је част да организују један меч четвртине финала, као и три меча групне фазе.

Преосталих осам градова који ће организовати по три утакмице групне фазе и по један дуел осмине финала су: Копенхаген, Амстердам, Даблин, Билбао, Будимпешта, Брисел, Букурешт и Глазгов.

Првенство Старог континента, симболично названог "Европа за Европу", за шест година поклапа се са обележавањем 60 година ЕП, па ће се завршница шампионата играти у 13 градова.

Утакмице су биле подељене у 13 пакета, од којих 12 обичних (3 меча у групној фази и један у елиминационој – у осмини или четвртфиналу), и специјални за обе утакмице полуфинала и финале.

Свака држава имала је право само на један стадион, на којем се игра комплетан један пакет мечева.

Свака држава имала је право да пријави по две кандидатуре, једну за обичан пакет и једну за специјални пакет (полуфинале и финале). Националне федерације имале су право да одаберу да ли ће за оба пакета кандидовати исти или различите градове.

У процес су могли да буду укључени постојећи стадиони и они чија ће градња почети најкасније 2016. године. Ако до тада не почну радови, УЕФА задржава право да поново размотри доделу тог конкретног пакета.

Почетком године, донети су и прописи везани за капацитете стадиона за поједине пакете. Домаћин завршне фазе (оба полуфинала и финале) мора да прима бар 70 хиљада гледалаца. Од 12 обичних пакета, она четири која ће уз групне мечеве добити и четвртфинале морају да примају бар 60.000, а оних осам у којима се игра осмина финала морају да примају бар 50 хиљада гледалаца.

Дозвољен је био изузетак за максимално две понуде стадиона са минимално 30 хиљада места за пакет три меча у групи и осмина финала.

Све европске селекције (УЕФА тренутно има 54 чланице) иду у квалификације, што значи да никоме од домаћина није гарантовано учешће на ЕП.

На завршном турниру играће 24 екипе, подељене у 6 група са по 4 члана. Уобичајена правила о одређивању шешира и извлачењу учесника жребом остају на снази. Уз њих утицај на жреб имаће и удаљеност, да би се обезбедило да у једној групи раздаљина између градова-домаћина буде максимално два сата авионом, у интересу навијача.

Максимално је могуће да у једној групи завршног турнира играју два домаћина, с тим што је гарантовано да ће сваки од организатора који се пласирају на првенство у својој земљи игра две утакмице групне фазе.

За елиминациону фазу не постоје гаранције о игрању на свом терену.

Учесници турнира били би потпуно слободни у избору места на којем организују свој тренинг камп (на обичним турнирима ЕП или СП морају да буду на тлу државе која организује турнир).

Коментари / 0

Оставите коментар