Evo gradova domaćina EP 2020.

Polufinalni i finalni mečevi Evropskog prvenstva 2020. godine biće odigrani na londonskom Vembliju, odlučeno je na ceremoniji UEFA u Ženevi.

Fudbal 19.09.2014 | 18:00
Evo gradova domaćina EP 2020.

Minhenu, Rimu, Sankt Peterburgu i Baku pripala je čast da organizuju jedan meč četvrtine finala, kao i tri meča grupne faze.

Preostalih osam gradova koji će organizovati po tri utakmice grupne faze i po jedan duel osmine finala su: Kopenhagen, Amsterdam, Dablin, Bilbao, Budimpešta, Brisel, Bukurešt i Glazgov.

Prvenstvo Starog kontinenta, simbolično nazvanog "Evropa za Evropu", za šest godina poklapa se sa obeležavanjem 60 godina EP, pa će se završnica šampionata igrati u 13 gradova.

Utakmice su bile podeljene u 13 paketa, od kojih 12 običnih (3 meča u grupnoj fazi i jedan u eliminacionoj – u osmini ili četvrtfinalu), i specijalni za obe utakmice polufinala i finale.

Svaka država imala je pravo samo na jedan stadion, na kojem se igra kompletan jedan paket mečeva.

Svaka država imala je pravo da prijavi po dve kandidature, jednu za običan paket i jednu za specijalni paket (polufinale i finale). Nacionalne federacije imale su pravo da odaberu da li će za oba paketa kandidovati isti ili različite gradove.

U proces su mogli da budu uključeni postojeći stadioni i oni čija će gradnja početi najkasnije 2016. godine. Ako do tada ne počnu radovi, UEFA zadržava pravo da ponovo razmotri dodelu tog konkretnog paketa.

Početkom godine, doneti su i propisi vezani za kapacitete stadiona za pojedine pakete. Domaćin završne faze (oba polufinala i finale) mora da prima bar 70 hiljada gledalaca. Od 12 običnih paketa, ona četiri koja će uz grupne mečeve dobiti i četvrtfinale moraju da primaju bar 60.000, a onih osam u kojima se igra osmina finala moraju da primaju bar 50 hiljada gledalaca.

Dozvoljen je bio izuzetak za maksimalno dve ponude stadiona sa minimalno 30 hiljada mesta za paket tri meča u grupi i osmina finala.

Sve evropske selekcije (UEFA trenutno ima 54 članice) idu u kvalifikacije, što znači da nikome od domaćina nije garantovano učešće na EP.

Na završnom turniru igraće 24 ekipe, podeljene u 6 grupa sa po 4 člana. Uobičajena pravila o određivanju šešira i izvlačenju učesnika žrebom ostaju na snazi. Uz njih uticaj na žreb imaće i udaljenost, da bi se obezbedilo da u jednoj grupi razdaljina između gradova-domaćina bude maksimalno dva sata avionom, u interesu navijača.

Maksimalno je moguće da u jednoj grupi završnog turnira igraju dva domaćina, s tim što je garantovano da će svaki od organizatora koji se plasiraju na prvenstvo u svojoj zemlji igra dve utakmice grupne faze.

Za eliminacionu fazu ne postoje garancije o igranju na svom terenu.

Učesnici turnira bili bi potpuno slobodni u izboru mesta na kojem organizuju svoj trening kamp (na običnim turnirima EP ili SP moraju da budu na tlu države koja organizuje turnir).

Komentari / 0

Ostavite komentar