Без алкохола млађим од 25 година

Особама млађим од 25 година, које живе у ЕУ, могла би у будућности бити ускараћена могућност да купе алкохол или да буду послужени оштријим напицима!

Свијет 19.09.2014 | 13:31
Без алкохола млађим од 25 година

Према истраживању из 2011. године, више од 40 одсто младих Европљана признало је  да попије више пића бар једном седмично,  а 81 одсто има "лак приступ" алкохолу. Због чињенице да се сваки други млади Еуропљанин опије барем једном седмично, Европска  комисија донијела је Акциони план о конзумацији алкохола  младих.

Циљ  документа је да одгоди  почетак конзумације алкохола у тинејџерској доби, смањи количину попијеног алкохола и редукује штету коју трпе дјеца у породицама са проблемом алкохолизма.Од држава чланица ЕУ тражи се да ојачају регулативу у погледу продаје и послуживања алкохолних пића младима, те да пореском  политиком и политиком цијена младима отежају приступ алкохолу.

Државе би морале да промјене праксу продаје алкохолних пића у аутоматима и да смање изложеност младих рекламирању алкохола. Предложено је и смањивање допуштене концентрације алкохола у крви младих возача и професионалних возача који превозе дјецу.

Биће уведене систематске полицијске контроле на путевима те брзе и одлучне мјере према прекршиоцима.

Коментари / 0

Оставите коментар