Bez alkohola mlađim od 25 godina

Osobama mlađim od 25 godina, koje žive u EU, mogla bi u budućnosti biti uskaraćena mogućnost da kupe alkohol ili da budu posluženi oštrijim napicima!

Svijet 19.09.2014 | 13:31
Bez alkohola mlađim od 25 godina

Prema istraživanju iz 2011. godine, više od 40 odsto mladih Evropljana priznalo je  da popije više pića bar jednom sedmično,  a 81 odsto ima "lak pristup" alkoholu. Zbog činjenice da se svaki drugi mladi Europljanin opije barem jednom sedmično, Evropska  komisija donijela je Akcioni plan o konzumaciji alkohola  mladih.

Cilj  dokumenta je da odgodi  početak konzumacije alkohola u tinejdžerskoj dobi, smanji količinu popijenog alkohola i redukuje štetu koju trpe djeca u porodicama sa problemom alkoholizma.Od država članica EU traži se da ojačaju regulativu u pogledu prodaje i posluživanja alkoholnih pića mladima, te da poreskom  politikom i politikom cijena mladima otežaju pristup alkoholu.

Države bi morale da promjene praksu prodaje alkoholnih pića u automatima i da smanje izloženost mladih reklamiranju alkohola. Predloženo je i smanjivanje dopuštene koncentracije alkohola u krvi mladih vozača i profesionalnih vozača koji prevoze djecu.

Biće uvedene sistematske policijske kontrole na putevima te brze i odlučne mjere prema prekršiocima.

Komentari / 0

Ostavite komentar