Сви ће сада хтјети прилику да се изјасне

Велика Британија је остала у садашњим границама, али прави побједник су Шкоти који ће заузврат добити већа политичка овлаштења, мада ни садашња нису била мала, оцјењују аналитички портали на Западу.

Свијет 19.09.2014 | 10:59
Сви ће сада хтјети прилику да се изјасне

Да је британски премијер Дејвид Камерон своје чувено упозорење Шкотима: "Ако идете - идете заувјек" изрекао прије мјесец или више дана - Шкоти би готово сигурно отишли, сматрају аналитичари.

Али, Лондон је прво понудио већу аутономију у замјену за опстанак Британије, па су Шкоти прихватили ту понуду и одлучили да наставе живот као дио британског царства.

Камерон већ од јануара мора да испуни обећање и да пребаци на Единбург нове надлежности.

Тако се може рећи да су сви добили овим референдумом - Лондон је остао центар Велике Британије, а Шкоти су "уновчили" гласање против независности.

Оно што може да забрине остатак Европе јесте чињеница да је референдум одржан и да ће на тој чињеници инсистирати сви региони који желе независност.

Каталонци уопште не сумњају да би они изгласали независност, а у то не сумња ни Мадрид, па зато свим силама спречава референдум.

Али, колико дуго ће то бити могуће избјегавати након шкотског случаја? И са којим образложењима се некоме то право даје, а некоме ускраћује - наводе портали.

Док Мадрид Барселони пријети тенковима, док на истоку Украјине вољу народа и њихове референдуме одбацују сви, док из Брисела поручују да шкотски случај не вриједи за Балкан, став Лондона по овом питању био је јасан - дозволио је изјашњавање.

Не само Каталонци, још "маса" регија и република у Европи жели право на самоопредјељење и демократски референдум по угледу на шкотски.

При томе, само 20 одсто Шкота осјећа се и Шкотима и Британцима, а свега четири одсто само Британцима. Зато њихова одлука да остану нема никакву патриотску већ искључиво материјалну основу.

Гласањем за унију Шкоти су добили већа овлаштења, а у појединим сферама и знатно веће политичке бенефиције.

Проблем Европе је у томе што неки други народи мижда неће тако одлучити и неће се задовољити само додатном аутономијом.

Извор: СРНА

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Никола

19.09.2014 09:11

Референдум и за РЕПУБЛИКУ СРПСКУ! НАМА НАШЕ А ЊИМА ЊИХОВО ЖИВЈЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

19.09.2014 12:10

Не може, кажу, референдум само у РС, мора бити на нивоу БИХ,па већина да одлучи, ми нисмо као Шкоти који имају већи облик самосталности или Косово, Словенија, Хрватска, ...нама то морају одобрити градјани Федерације!? Мада, ту тек постоји хаос са називима и правним статусом. Шта је Федерација, као облик организовања и функционисања неке земље,регије или чега већ? Шта је Република у називу Републике Српске?! Ако имате дио државе да је Федерација,а дио Република, шта је уствари та држава и какво је уредјење?! ;-) али нико не смије то питати јавно, покренуће катастрофу... Ако гледамо економски најбоље да смо двије републике као у бивсој Југи једно тржиште, једна привреда, валута, порески систем, подјела на равне части...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЛЕМПО

19.09.2014 17:18

ХАЈДЕ БАЈА ЦИЈЕПААААЈ.ИМАС ФОРЕ ЈОС 20 ДАНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

19.09.2014 19:25

А све је поцело од Косова. И сада це бити хаос у свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

21.09.2014 08:19

Неће бити никаквог хаоса јер је познато да амерички жидови који контролишу свјет за једно са ватиканом преко еу,уса нато желе да униште СРБСКЕ амбиције и снагу јер су кроз историју СРБИ изпали једини праведни и борбени за своје и увјек освајаче протјерали и зато им је циљ СРБЕ осиромашити и не дати никаква права у хрватској гдје је више од трећине земље припадало СРБИМА , словенији гдје и данас СРБИ чине више од трћине становништва а да о имањима пре 91. и не причам, само да СРБСКИ лидери немају јасан став и циљ, шта чак више политика БЕОГРАД кочи политику у БАЊА ЛУЦИ, не допустиво када се погледа колико берлин подржава загреб и љубљану,колико истанбул и тирана подржавају косово и педерацију бих,дакле РЕПУБЛИКА СРПСКА уколико у року од 5 година се не одвоји уствари ће нестати јер ће доћи нова власт која ће тек морати да се докаже овим из ру и нато и тако ће сигурно попустити у неким захтјевима као што је то урадила плавшићка око питања сарајева или додик око брчког и граничне полиције па и војске следеће што ће тражити од РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ је сасвим сигурно укидање полиције јер се једино преко полиције можемо бранити собзиром да војске и немамо али само чекају повољан тренутак и нову власт која ће морати и у очима свјецких аждаја да се докаже

ОДГОВОРИТЕ