Svi će sada htjeti priliku da se izjasne

Velika Britanija je ostala u sadašnjim granicama, ali pravi pobjednik su Škoti koji će zauzvrat dobiti veća politička ovlaštenja, mada ni sadašnja nisu bila mala, ocjenjuju analitički portali na Zapadu.

Svijet 19.09.2014 | 10:59
Svi će sada htjeti priliku da se izjasne

Da je britanski premijer Dejvid Kameron svoje čuveno upozorenje Škotima: "Ako idete - idete zauvjek" izrekao prije mjesec ili više dana - Škoti bi gotovo sigurno otišli, smatraju analitičari.

Ali, London je prvo ponudio veću autonomiju u zamjenu za opstanak Britanije, pa su Škoti prihvatili tu ponudu i odlučili da nastave život kao dio britanskog carstva.

Kameron već od januara mora da ispuni obećanje i da prebaci na Edinburg nove nadležnosti.

Tako se može reći da su svi dobili ovim referendumom - London je ostao centar Velike Britanije, a Škoti su "unovčili" glasanje protiv nezavisnosti.

Ono što može da zabrine ostatak Evrope jeste činjenica da je referendum održan i da će na toj činjenici insistirati svi regioni koji žele nezavisnost.

Katalonci uopšte ne sumnjaju da bi oni izglasali nezavisnost, a u to ne sumnja ni Madrid, pa zato svim silama sprečava referendum.

Ali, koliko dugo će to biti moguće izbjegavati nakon škotskog slučaja? I sa kojim obrazloženjima se nekome to pravo daje, a nekome uskraćuje - navode portali.

Dok Madrid Barseloni prijeti tenkovima, dok na istoku Ukrajine volju naroda i njihove referendume odbacuju svi, dok iz Brisela poručuju da škotski slučaj ne vrijedi za Balkan, stav Londona po ovom pitanju bio je jasan - dozvolio je izjašnjavanje.

Ne samo Katalonci, još "masa" regija i republika u Evropi želi pravo na samoopredjeljenje i demokratski referendum po ugledu na škotski.

Pri tome, samo 20 odsto Škota osjeća se i Škotima i Britancima, a svega četiri odsto samo Britancima. Zato njihova odluka da ostanu nema nikakvu patriotsku već isključivo materijalnu osnovu.

Glasanjem za uniju Škoti su dobili veća ovlaštenja, a u pojedinim sferama i znatno veće političke beneficije.

Problem Evrope je u tome što neki drugi narodi mižda neće tako odlučiti i neće se zadovoljiti samo dodatnom autonomijom.

Izvor: SRNA

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Никола

19.09.2014 09:11

Референдум и за РЕПУБЛИКУ СРПСКУ! НАМА НАШЕ А ЊИМА ЊИХОВО ЖИВЈЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА

ODGOVORITE
Name

dejanpd

19.09.2014 12:10

Ne može, kažu, referendum samo u RS, mora biti na nivou BIH,pa većina da odluči, mi nismo kao Škoti koji imaju veći oblik samostalnosti ili Kosovo, Slovenija, Hrvatska, ...nama to moraju odobriti gradjani Federacije!? Mada, tu tek postoji haos sa nazivima i pravnim statusom. Šta je Federacija, kao oblik organizovanja i funkcionisanja neke zemlje,regije ili čega već? Šta je Republika u nazivu Republike Srpske?! Ako imate dio države da je Federacija,a dio Republika, šta je ustvari ta država i kakvo je uredjenje?! ;-) ali niko ne smije to pitati javno, pokrenuće katastrofu... Ako gledamo ekonomski najbolje da smo dvije republike kao u bivsoj Jugi jedno tržište, jedna privreda, valuta, poreski sistem, podjela na ravne časti...

ODGOVORITE
Name

KLEMPO

19.09.2014 17:18

HAJDE BAJA CIJEPAAAAJ.IMAS FORE JOS 20 DANA.

ODGOVORITE
Name

Miki

19.09.2014 19:25

A sve je pocelo od Kosova. I sada ce biti haos u svijetu

ODGOVORITE
Name

Milojko-Banja luka

21.09.2014 08:19

Neće biti nikakvog haosa jer je poznato da američki židovi koji kontrolišu svjet za jedno sa vatikanom preko eu,usa nato žele da unište SRBSKE ambicije i snagu jer su kroz istoriju SRBI izpali jedini pravedni i borbeni za svoje i uvjek osvajače protjerali i zato im je cilj SRBE osiromašiti i ne dati nikakva prava u hrvatskoj gdje je više od trećine zemlje pripadalo SRBIMA , sloveniji gdje i danas SRBI čine više od trćine stanovništva a da o imanjima pre 91. i ne pričam, samo da SRBSKI lideri nemaju jasan stav i cilj, šta čak više politika BEOGRAD koči politiku u BANJA LUCI, ne dopustivo kada se pogleda koliko berlin podržava zagreb i ljubljanu,koliko istanbul i tirana podržavaju kosovo i pederaciju bih,dakle REPUBLIKA SRPSKA ukoliko u roku od 5 godina se ne odvoji ustvari će nestati jer će doći nova vlast koja će tek morati da se dokaže ovim iz ru i nato i tako će sigurno popustiti u nekim zahtjevima kao što je to uradila plavšićka oko pitanja sarajeva ili dodik oko brčkog i granične policije pa i vojske sledeće što će tražiti od REPUBLIKE SRPSKE je sasvim sigurno ukidanje policije jer se jedino preko policije možemo braniti sobzirom da vojske i nemamo ali samo čekaju povoljan trenutak i novu vlast koja će morati i u očima svjeckih aždaja da se dokaže

ODGOVORITE