Борба против муља и блата

На подручју источне Србије, недавно захваћеним обилним падавинама и даље се ради на отклањају последица бујица и клизишта, а у месту Грабовица у општини Класово је у току испумпавање воде из језера које су створиле кише и бујице.

Србија 19.09.2014 | 07:51
Борба против муља и блата

У општини Неготин настава се не одржава у пет школа, док је у општини Мајданпек најтеже у Бољетину, где су најпотребнији храна и пиће.

Нема потреба за евакуцијом људи, а ради се на рашчишћавању саобраћајница од муља, блата и камења које су изазвала клизишта у чему помажу и припадници Војске Србије.

ОПШТИНА КЛАДОВО

Начелник Сектора Министарства унутрашњих послова Предраг Марић изјавио је Тањугу да је ниво воде у језеру у Грабовици мало смањен и да се са испумпавањем мора наставити уз помоћ јачих пумпи.

"Неке пумпе су у Грабовицу стигле јуче, а неке данас...очекујемо допремање снажнијих пумпи како би се смањи ниво воде", рекао је он додавши да су на то пдоручје стигли и припадници Војске Србије.

Марић је навео и да је мештанима Грабовице најпотребнија храна и вода за пиће, а да ће престанак падавина, који ће трајати два до три дана, мало олакшава посао надлежнима.

Он је рекао и да је на подручју Текија, на коју се пре три дана буквално обрушио део брда и то места преплавио муљем и камењем, ситуација и даље изузетно тешка. Према његовимк речима, путни правац од Текија до Кладова, који је био у прекиду због клизишта је пробијен и данас је проходан.

Марић је рекао и да се према најавама надлежних од недеље очекују нове падавине и да ће Сектор за ванредне ситуације учинити све како би спремно дочекао почетак наредне седмице.

На подручју општине Кладово лекари су се чамцем упутили до удаљених села како би пружили помоћ мештанима.

У ту општину данас око 13 сати треба да стигну додатне јединце Војске Србије које ће помоћи надлежнима у рашићавању саобраћајница од муља, камења и блата.

Председник општине Кладово Радован Арежина, који је чамцем преко Дунава са екипом младих лекара кренуо да обиће неколико села иза Грабовца каже да је мештанима најпотребнија вода за пиће и храна.

Он је рекао Тањугу и да је тешка ситуација у неколико села у правцу Неготина али и у Текији из правца Доњег Милановца ка Кладову.

ОПШТИНА МАЈДАНПЕК

На подручју Мајданпека најтежа ситуација је у селу Бољетин где је поплављено шездесетак објеката а становништву је најпотребнија вода за пиће и храна.

У Бољетину, чији мештани су добили струју локални водовод и даље не функционише а путни правац од тог места до Мајданпека је проходан за саобраћај.
"Нових проблема због поплава нема а најтежа ситуација је у Бољетину где су вода и муљ ушли у шездесетак објеката", рекао је Тањугу секретар привременог Општинског већа Дејан Шкорић.

Он је навео да тек следи чишћене дворишта и кућа од муља и воде као и дезинфекција објеката а да је мештанима тог села тренутно најпотребнија вода за пиће и храна.

Шкорић је навео и да је на подручју засеока Орашковица у правцу Доњег Милановца, због киша дошло до појаве потенцијалних клизишта на две локације али да објекти нису угрожени.

ОПШТИНА НЕГОТИН

На подручју Неготина настава је прекинута у пет школа због дезинфекције објеката.

По проценама надлежних, ситуација на терену се стабилазовала и нема угрожених домаћинстава, а мештанима удаљених села је најпотребнија вода за пиће и храна која им се допрема.

Председник општине Неготин Јован Миловановић је рекао Тањугу да се ради на чисћењу канала и водотокова на подручју општине како би се спремно дочекале нове падавине, најављене за крај викенда.

Миловановић је навео и да је неопходна хитна помоћ надлежних због одрона и клизишта на локалном путу Слатина - Уровице.

Према његовим речима, у пет школа, због дезинфекције објеката је прекинута настава док остале образовне установе раде.

Коментари / 0

Оставите коментар