БиХ на прагу рецесије

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) умањила је у свом најновијем извјештају прогнозирани привредни раст у земљама југоисточне Европе, међу којима су највише оборена предвиђања за БиХ.

 

Босна и Херцеговина 19.09.2014 | 07:40
БиХ на прагу рецесије

Тако је за БиХ прогнозиран економски раст од свега 0,2 одсто, у поређењу с 1,8 одсто, колико је прогнозирано у мају, чиме се земља нашла на прагу рецесије. Као разлог обарања прогнозе економског раста у БиХ, ЕБРД је у извјештају под називом „Регионалне економске перспективе“, навела велику штету од поплава које су земљу задесиле у мају ове године, а у којима су тешко
погођени витални сектори економије, попут енергетике и пољопривреде.

Ипак, домаћи економски стручњаци су мишљења да је и оваква прогноза ЕБРД-а сувише оптимистична, имајући у виду огромну штету коју су привреди нанијеле поплаве, те сматрају да би реална прогноза за БиХ била негативан раст. Горан Радивојац, економски аналитичар, сматра да су најновије прогнозе ЕБРД-а прилично оптимистичне, те да је по његовом мишљењу објективна процјена негативан раст.

„Бојим се да господа из ЕБРД-а, а и уопште представници ЕУ, нису свјесни величине штете коју су нанијеле поплаве, како у мају, тако и у августу, али и ово сада што се дешава“, рекао је Радивојац, истичући да је штета много већа него што то стручњацима ЕБРД-а на први поглед изгледа.

„Дакле, утицај тих поплава на нашу свакодневицу је много већи него што они то могу да претпоставе“, сматра Радивојац. Према његовим ријечима, ЕБРД би у тим својим прогнозама требало детаљније да анализира стање и консултује се и са домаћим органима власти на свим нивоима у БиХ.

Мурис Чичић, професор Економског факултета у Сарајеву, рекао је да након катастрофалних поплава које су нас задесиле ми као сиромашна земља нисмо имали никакве резерве ни фондове да бисмо то некако компензовали, него се то све директно одразило на текућу производњу.

„Оно што забрињава је да ће, по свему судећи, бити таквих догађаја још више. Очигледно се нешто дешава у овим глобалним кретањима у смислу климатских промјена“, казао је Чичић. Управо то, према његовом мишљењу, поставља још веће захтјеве пред све оне који привређују и управљају привредом
у БиХ, да направе систем што ефикаснијим, и то у смислу да одговоримо на ова нова глобална кретања.

Европска банка за обнову и развој, која је, иначе, један од највећих страних инвеститора у БиХ и једна од најважнијих финансијских институција за нашу земљу, снизила је прогнозе раста за цијели регион југоисточне Европе, уз напомену да је највећа редукција економског раста у БиХ и Србији.

Нова смањена прогноза раста за Србију, која ће према предвиђањима вјероватно ући у рецесију, износи око 0,5 одсто у поређењу с прогнозом раста с почетка године, која је износила један одсто. ЕБРД је смањила и своју прогнозу за Бугарску с 1,9 на 1,5 одсто, због великих проблема у финансијском сектору.

Ипак, ако нам је за утјеху, ЕБРД је ревидирала и прогнозу просјечног раста земаља југоисточне Европе за 2015. годину на 2,6 одсто, са 2,4, колико је прогнозирано у мају ове године.

 

Коментари / 0

Оставите коментар