BiH na pragu recesije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) umanjila je u svom najnovijem izvještaju prognozirani privredni rast u zemljama jugoistočne Evrope, među kojima su najviše oborena predviđanja za BiH.

 

Bosna i Hercegovina 19.09.2014 | 07:40
BiH na pragu recesije

Tako je za BiH prognoziran ekonomski rast od svega 0,2 odsto, u poređenju s 1,8 odsto, koliko je prognozirano u maju, čime se zemlja našla na pragu recesije. Kao razlog obaranja prognoze ekonomskog rasta u BiH, EBRD je u izvještaju pod nazivom „Regionalne ekonomske perspektive“, navela veliku štetu od poplava koje su zemlju zadesile u maju ove godine, a u kojima su teško
pogođeni vitalni sektori ekonomije, poput energetike i poljoprivrede.

Ipak, domaći ekonomski stručnjaci su mišljenja da je i ovakva prognoza EBRD-a suviše optimistična, imajući u vidu ogromnu štetu koju su privredi nanijele poplave, te smatraju da bi realna prognoza za BiH bila negativan rast. Goran Radivojac, ekonomski analitičar, smatra da su najnovije prognoze EBRD-a prilično optimistične, te da je po njegovom mišljenju objektivna procjena negativan rast.

„Bojim se da gospoda iz EBRD-a, a i uopšte predstavnici EU, nisu svjesni veličine štete koju su nanijele poplave, kako u maju, tako i u avgustu, ali i ovo sada što se dešava“, rekao je Radivojac, ističući da je šteta mnogo veća nego što to stručnjacima EBRD-a na prvi pogled izgleda.

„Dakle, uticaj tih poplava na našu svakodnevicu je mnogo veći nego što oni to mogu da pretpostave“, smatra Radivojac. Prema njegovim riječima, EBRD bi u tim svojim prognozama trebalo detaljnije da analizira stanje i konsultuje se i sa domaćim organima vlasti na svim nivoima u BiH.

Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, rekao je da nakon katastrofalnih poplava koje su nas zadesile mi kao siromašna zemlja nismo imali nikakve rezerve ni fondove da bismo to nekako kompenzovali, nego se to sve direktno odrazilo na tekuću proizvodnju.

„Ono što zabrinjava je da će, po svemu sudeći, biti takvih događaja još više. Očigledno se nešto dešava u ovim globalnim kretanjima u smislu klimatskih promjena“, kazao je Čičić. Upravo to, prema njegovom mišljenju, postavlja još veće zahtjeve pred sve one koji privređuju i upravljaju privredom
u BiH, da naprave sistem što efikasnijim, i to u smislu da odgovorimo na ova nova globalna kretanja.

Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je, inače, jedan od najvećih stranih investitora u BiH i jedna od najvažnijih finansijskih institucija za našu zemlju, snizila je prognoze rasta za cijeli region jugoistočne Evrope, uz napomenu da je najveća redukcija ekonomskog rasta u BiH i Srbiji.

Nova smanjena prognoza rasta za Srbiju, koja će prema predviđanjima vjerovatno ući u recesiju, iznosi oko 0,5 odsto u poređenju s prognozom rasta s početka godine, koja je iznosila jedan odsto. EBRD je smanjila i svoju prognozu za Bugarsku s 1,9 na 1,5 odsto, zbog velikih problema u finansijskom sektoru.

Ipak, ako nam je za utjehu, EBRD je revidirala i prognozu prosječnog rasta zemalja jugoistočne Evrope za 2015. godinu na 2,6 odsto, sa 2,4, koliko je prognozirano u maju ove godine.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar