Карабурма - српска Колумбија

Убиства, сукоби навијача, улично диловање дроге. Овде деведесете још нису прошле.

Званично се зове Карабурма, београдско насеље. Житељи га, ипак, зову мала Колумбија. Ово је, по полицијској статистици, и најнебезбеднији крај у Србији.

Србија 18.09.2014 | 21:54
Карабурма - српска Колумбија

- Нигде нема више дроге на мање становника. Отуда и назив мала Колумбија - кажу житељи Карабурме.
О дроги и дилерима нико, међутим, не жели да прича под именом.

- До пре неку годину, овде је била буквално страховлада дилера. Нико нормалан није смео да их пријави полицији - каже Наташа П. с Карабурме.

Мештани овог насеља кажу да се годинама дрога на њиховим улицама продавала као жваке на трафици.

- Дилера је било на сваком ћошку, највише код биоскопа „Славица“ и у парку између Улице Салвадора Аљендеа и Миријевског булевара. На моторима и таксијем су долазили и диловали. Основци су диловали дрогу, коју су крили у парку - каже Наташа П.

Таква ситуација трајала је до убиства дилера Дарка Делића 2009. Његово угљенисано тело је нађено у контејнеру на Смедеревском путу.

- Дилери раде, само су се прикрили - додаје Наташа.

Пензионисани полицајац из Салвадора Аљендеа додаје да је био у служби када су „земунци“ преко браће Констадиновић (Нинослава и Слађана) контролисали Карабурму.

- Тада се и радило другачије. Полиција је знала сваког дилера, сваког наркомана. Сада нема зграде у којој нема наркомана, а они су и дилери. Дилују да би зарадили дрогу за себе. Овде нема великих дилера, али је тих ситних дилера-наркомана све више и зато је то толики проблем - објашњава овај бивши полицајац.

Најжешћи окршај навијача ОФК Београда и Партизана догодио се 2013. у дворишту ОШ „Филип Вишњић“. Тада је убијен члан „Забрањених“ Владимир Живковић Влаја.

Пензионисани полицајац каже да се дилери углавном скупљају у парковима поред школа, одакле лако могу да побегну у случају рације. И у Полицијској станици „Палилула“ кажу да на Карабурми нема организованих нарко-група.

- Дрогу дилују појединци и они су у највећем броју случајева ухапшени. Дрога се дилује уобичајено. Полиција често хапси дилере приликом саме препродаје - каже Стојадин Стаменковић, шеф Одељења криминалистичке полиције Палилула.

Најјача акција ове полицијске станице изведена је 2012, када је ухапшена борчанска група дилера хероина предвођена Далибором Ристићем и Хикметом Хајровићем, чија је група осуђена на укупно 127 година затвора.

5 најопаснијих насеља у Србији

Карабурма (Београд)
Ново Насеље (Нови Сад)
Блок 45 (Београд)
Лимани (Нови Сад)
Медијана (Ниш)
Страховлада вођа „Алкатраза“

Карабурмом су у једном тренутку завладале вође Партизановог „Алкатраза“ Ђорђе Прелић и Александар Вавић. Прелић је побегао 2009, после убиства Бриса Татона, али је ове године ухапшен у Шпанији. Вавић је био у сукобУ с навијачком групом „Јаничари“, која је у децембру 2013. демолирала његов кафић „Холивуд“ на Карабурми.

Коментари / 0

Оставите коментар