Karaburma - srpska Kolumbija

Ubistva, sukobi navijača, ulično dilovanje droge. Ovde devedesete još nisu prošle.

Zvanično se zove Karaburma, beogradsko naselje. Žitelji ga, ipak, zovu mala Kolumbija. Ovo je, po policijskoj statistici, i najnebezbedniji kraj u Srbiji.

Srbija 18.09.2014 | 21:54
Karaburma - srpska Kolumbija

- Nigde nema više droge na manje stanovnika. Otuda i naziv mala Kolumbija - kažu žitelji Karaburme.
O drogi i dilerima niko, međutim, ne želi da priča pod imenom.

- Do pre neku godinu, ovde je bila bukvalno strahovlada dilera. Niko normalan nije smeo da ih prijavi policiji - kaže Nataša P. s Karaburme.

Meštani ovog naselja kažu da se godinama droga na njihovim ulicama prodavala kao žvake na trafici.

- Dilera je bilo na svakom ćošku, najviše kod bioskopa „Slavica“ i u parku između Ulice Salvadora Aljendea i Mirijevskog bulevara. Na motorima i taksijem su dolazili i dilovali. Osnovci su dilovali drogu, koju su krili u parku - kaže Nataša P.

Takva situacija trajala je do ubistva dilera Darka Delića 2009. Njegovo ugljenisano telo je nađeno u kontejneru na Smederevskom putu.

- Dileri rade, samo su se prikrili - dodaje Nataša.

Penzionisani policajac iz Salvadora Aljendea dodaje da je bio u službi kada su „zemunci“ preko braće Konstadinović (Ninoslava i Slađana) kontrolisali Karaburmu.

- Tada se i radilo drugačije. Policija je znala svakog dilera, svakog narkomana. Sada nema zgrade u kojoj nema narkomana, a oni su i dileri. Diluju da bi zaradili drogu za sebe. Ovde nema velikih dilera, ali je tih sitnih dilera-narkomana sve više i zato je to toliki problem - objašnjava ovaj bivši policajac.

Najžešći okršaj navijača OFK Beograda i Partizana dogodio se 2013. u dvorištu OŠ „Filip Višnjić“. Tada je ubijen član „Zabranjenih“ Vladimir Živković Vlaja.

Penzionisani policajac kaže da se dileri uglavnom skupljaju u parkovima pored škola, odakle lako mogu da pobegnu u slučaju racije. I u Policijskoj stanici „Palilula“ kažu da na Karaburmi nema organizovanih narko-grupa.

- Drogu diluju pojedinci i oni su u najvećem broju slučajeva uhapšeni. Droga se diluje uobičajeno. Policija često hapsi dilere prilikom same preprodaje - kaže Stojadin Stamenković, šef Odeljenja kriminalističke policije Palilula.

Najjača akcija ove policijske stanice izvedena je 2012, kada je uhapšena borčanska grupa dilera heroina predvođena Daliborom Ristićem i Hikmetom Hajrovićem, čija je grupa osuđena na ukupno 127 godina zatvora.

5 najopasnijih naselja u Srbiji

Karaburma (Beograd)
Novo Naselje (Novi Sad)
Blok 45 (Beograd)
Limani (Novi Sad)
Medijana (Niš)
Strahovlada vođa „Alkatraza“

Karaburmom su u jednom trenutku zavladale vođe Partizanovog „Alkatraza“ Đorđe Prelić i Aleksandar Vavić. Prelić je pobegao 2009, posle ubistva Brisa Tatona, ali je ove godine uhapšen u Španiji. Vavić je bio u sukobU s navijačkom grupom „Janičari“, koja je u decembru 2013. demolirala njegov kafić „Holivud“ na Karaburmi.

Komentari / 0

Ostavite komentar