Србе премлаћивали и мучили глађу

Тужилаштво БиХ је на суђењу за ратне злочине почињене над Србима на подручју Хаџића прочитало исказе бивших затвореника који су рекли да су лица српске националности у логорима на подручју те општине били премлаћивани и мучени глађу.

Босна и Херцеговина 18.09.2014 | 16:10
Србе премлаћивали и мучили глађу

Тужилац Зорица Ђурђевић прочитала је исказ преминулог свједока Сретена Срдановића у којем се наводи да је у јуну 1992. године одведен у Основну школу "Девети мај" у Пазарићу, у којој су логораши премлаћивани, пренио је Бирн.

"Премлаћивање у овом логору вршио је искључиво Ибро Јамаковић. Премлаћивања су настављена скоро свакодневно, али морам рећи да сам ја добро прошао", навео је свједок, додавши да су заточеници мучени глађу.Срдановић је навео да је из ове школе пребачен у касарну "Крупа", а затим и у логор "Силос", те додао је да је управник "Крупе" био Шериф Мешановић звани Шера, који је "имао ауторитет међу стражарима војницима, али и муџахединима", којима није дао да дирају заробљенике.

За злочине почињене у логору "Силос", касарни "Крупа" и Основној школи "Девети мај", Тужилаштво БиХ, уз Мешановића, терети и Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића, Халида Човића и Нермина Калембера.

Према оптужници, Хујић је био управник и замјеник управника "Силоса", а исте функције обављао је и Халид Човић. Мешановић је био један од замјеника управника у "Силосу" и управник логора у касарни "Крупа", Калембер стражар у "Силосу".

Остали су били припадници цивилне, војне и полицијске власти. У исказу Радивоја Голуба, другог преминулог свједока, који је био заточен у школи "Девети мај", наводи се да су затвореници у овом објекту ударани, испитивани, те да нису добијали довољно хране."У тих мјесец дана добијали смо по један оброк дневно. То је била нека чорба од пасуља или макарона, кисела или неслана.

Уз чорбу би добили мало парче хљеба. Тројица би јела чорбу из истог тањира једном кашиком", навео је Голуб, који је одатле пребачен у "Крупу". Он је додао да је управник "Крупе" био Шера који је често долазио у ћелију.

"Чак би са собом понекад повео и стражаре и пред нама им говорио да нас не смију тући, јер је видио на некима да су испребијани", рекао је свједок.Свједок Огњен Томанић, који је у свом исказу навео да је од јуна 1992. до фебруара 1993. био заточен у више објеката на подручју Хаџића, посвједочио је да је више пута испитиван о наоружању које није имао.

"Током боравка у `Силосу` нисам тучен, можда ме је спасило то што нисам имао оружје", наводи се у исказу Томанића, који је прочитала тужилац Ђурђевићева.

Суђење ће бити настављено 2. октобра.  

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

црни

19.09.2014 13:22

јел то оно што је било на мањачи ?

ОДГОВОРИТЕ