Власт испунила само три одсто обећања

Тада је испуњено пет одсто обећаног. Највише се обећавало у области економије, а најмање помака било је у области правне државе, показао је мониторинг  испуњености предизборних обећања, које је провела  иницијатива “Истиномјер” за мандат од 2010. до 2014. године.

Босна и Херцеговина 18.09.2014 | 14:43
Власт испунила само три одсто обећања

Пословица:” Обећање лудом радовање.”  потврдила је довитљивост народне умности и у овом случају. Политичари обећавали, народ се надао и радовао, и на крају  мандата дочекао.  

Према  истраживању  „Истиномјера“, 11 партија у БИХ, дале су 1 941 обећање, од чега су праћена  1 572.  Испуњено је  само  48 обећања. Већим дијелом су испуњена  33, дјеломично 143, мањим дијелом 273, док се  1 075 обећања може сматрати потпуно неиспуњеним.Ако се пореди претходни мандат, онда је уочљиво да се више обећавало, а мање радило И испуњавало обећано.

Највише се обећавало током предизборне кампање. Чим се дошло на власт, обећања су пала у заборав.  Од укупно 693 обећања датих од стране партија које су учествовале у власти на државном нивоу (СДП, СНСД, СДА, СДС, СББ, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990) испуњено је  13 обећања, што износи тек 2%. Највише је обећавала СДА  (432 обећања), а најмање СДС( 31 обећање).

Најчешће су се политичари “китили”  бољим животом, јер се највише обећавало у области економије.

Занимљиво да у области Правне државе, који подразумјева правосуђе, безбједност и уставне реформе, готово да и није било помака.На нивоу Федерације БиХ испуњено је тек  два одсто обећаног, док је у РС тај проценат нешто виши и износи четири одсто, али како то није велика разлика, нема разлога за хвалу.

По неиспуњеним обећањима СНСД је лидер, којих је 95, што је половина обећаног.

Социјалистичка партија има 64 неиспуњена обећања, што је, такође половина обећаног, док ДНС има 29 неиспуњених обећања, што је 40% обећања која је дала ова партија.

Ове бројке показују колико политичке партије у предизборно вријеме лажу и обмањују грађане, сматрају у Удружењу грађана “Слободна Република”.Урађено је веома мало.

Било је и добрих ствари, али све је то далеко, далеко испод очекивања грађана, закључио је Дроњак.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар