Vlast ispunila samo tri odsto obećanja

Tada je ispunjeno pet odsto obećanog. Najviše se obećavalo u oblasti ekonomije, a najmanje pomaka bilo je u oblasti pravne države, pokazao je monitoring  ispunjenosti predizbornih obećanja, koje je provela  inicijativa “Istinomjer” za mandat od 2010. do 2014. godine.

Bosna i Hercegovina 18.09.2014 | 14:43
Vlast ispunila samo tri odsto obećanja

Poslovica:” Obećanje ludom radovanje.”  potvrdila je dovitljivost narodne umnosti i u ovom slučaju. Političari obećavali, narod se nadao i radovao, i na kraju  mandata dočekao.  

Prema  istraživanju  „Istinomjera“, 11 partija u BIH, dale su 1 941 obećanje, od čega su praćena  1 572.  Ispunjeno je  samo  48 obećanja. Većim dijelom su ispunjena  33, djelomično 143, manjim dijelom 273, dok se  1 075 obećanja može smatrati potpuno neispunjenim.Ako se poredi prethodni mandat, onda je uočljivo da se više obećavalo, a manje radilo I ispunjavalo obećano.

Najviše se obećavalo tokom predizborne kampanje. Čim se došlo na vlast, obećanja su pala u zaborav.  Od ukupno 693 obećanja datih od strane partija koje su učestvovale u vlasti na državnom nivou (SDP, SNSD, SDA, SDS, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990) ispunjeno je  13 obećanja, što iznosi tek 2%. Najviše je obećavala SDA  (432 obećanja), a najmanje SDS( 31 obećanje).

Najčešće su se političari “kitili”  boljim životom, jer se najviše obećavalo u oblasti ekonomije.

Zanimljivo da u oblasti Pravne države, koji podrazumjeva pravosuđe, bezbjednost i ustavne reforme, gotovo da i nije bilo pomaka.Na nivou Federacije BiH ispunjeno je tek  dva odsto obećanog, dok je u RS taj procenat nešto viši i iznosi četiri odsto, ali kako to nije velika razlika, nema razloga za hvalu.

Po neispunjenim obećanjima SNSD je lider, kojih je 95, što je polovina obećanog.

Socijalistička partija ima 64 neispunjena obećanja, što je, takođe polovina obećanog, dok DNS ima 29 neispunjenih obećanja, što je 40% obećanja koja je dala ova partija.

Ove brojke pokazuju koliko političke partije u predizborno vrijeme lažu i obmanjuju građane, smatraju u Udruženju građana “Slobodna Republika”.Urađeno je veoma malo.

Bilo je i dobrih stvari, ali sve je to daleko, daleko ispod očekivanja građana, zaključio je Dronjak.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar