Пет година нису изгубили! Шта ће млади Срби против њих?!

Млада репрезентација Шпаније је без сумње најбоља у Европи, а имена њихових играча говоре да би могли да парирају и многим А селекцијама на Старом континента.

Фудбал 17.09.2014 | 11:00
Пет година нису изгубили! Шта ће млади Срби против њих?!

Шпанци су Орлићима помогли да се пласирају у бараж за ЕП, али сада ће покушати да им сасеку крилу на путу до Чешке. Жреб није био милосрдан према Србији и доделио јој је најбољу младу репрезентацију Европе. Двоструког узастопног европског шампиона који би могао да се носи и са многим А селекцијама на Старом континенту.

На путу до баража, Шпанци су прегазили конкуренцију. У групи 4 су у првих седам мечева остварили седам уверљивих победа са укупном гол-разликом 23:5, а само у последњој утакмици у групи нису уписали победу када су на свом терену одиграли нерешено против Аустрије и тако помогли Србији да се докопа плеј-офа. Међутим, да им је и у том дуелу био потребан тријумф, нема сумње да би га остварили. Уосталом, истог ривала су у Аустрији на почетку квалификација прегазили са 6:2!

У последњих 35 утакмица, млада репрезентација Шпаније је уписала 31 тријумфа и четири нерешена исхода! Последњи пут су поражени од Холандије пре пет година. Једноставно, најбољи су у Европи. У пријатељским мечевима су делили лекције и Немцима, Италијанима, Холанђанима...

Прича о стварању играча за А тим кроз млађе репрезентативне категорије коју је ових дана форсирао ФСС коси се са оним што раде Шпанци. Они своје играче стварају и кроз клубове, а млада репрезентација је била такмичарска екипа која је рушила све пред собом и није трпела због А тима.

Да се вратимо у октобар 2011. године када је игран бараж за ЕП у Израелу. Сећамо се како је Синиша Михајловић „искасапио“ састав младе репрезентације пред дуел са Енглезима, иако неке од играча које је узео Орлићима није ни користио у мечевима А селекције. Шпанци су у исто време играли бараж против Данске у којем су били изразити фаворити, али се није постављало питање играња најбољих младих фудбалера. На голу је био Де Хеа из Манчестер Јунајтеда, а играли су и Иљараменди, Иско, Мунијаин, Ињиго Мартинез... Сви су већ били увелико чланови А селекције Шпаније.

Нешто слично можемо да очекујемо и у баражу против Србије. Шпанци имају паклен тим који ће супроставити Орлићима. Из тима који је пре две године покорио Европу на првенству у Израелу, могу да рачунају на седморицу фудбалера.

Селектор екипе је легендарни везиста Алебрт Селадес који је некада играо за Барселону и за Реал Мадрид. Селадес је на селекторској функцији наследио актуелног Портовог тренера Мигела Лопетегија. Стартег „Ла Рохите“ ће на располагању за мечеве против Србије имати фудбалере Барселоне, Реал, Мадрида, Ливерпула, Бајерна, Порта, Валенсије, Севиље, Атлетика, Билбаа...

Ако кренемо у скенер по линијама тима, могло би можда да се претпостави да би одбрана можда могла да буде нека шанса Орлића.

На голу Шпаније је Фернандо Пачеко, трећи голман Реал Мадрида. Бековску линију чине овогодишња појачања Ливерпула: Хави Манкиљо и Алберто Морено. Неће бити чудо ни ако се Дани Карвахал после дебија за А тим, врати у младу репрезентацију да помогне у баражу. Дакле, три бека из Лиге шампиона.

На штоперским позицијама имају Ђордија Амата из Свонсија, као и два Барсина детета која нису добила прилику да засијају на Ноу Кампу: Марка Мунијесу (Стоук) и Серђија Гомеза (Селта).

У везном реду такође све пуца од квалитета. Портов задњи везни Хосе Кампања би требало да буде осигурач испред одбране. Ту је и Серхи Дардер из Малаге којег је такође Лопетеги желео у Порту овог лета. По левој страни делује Гвардиолино 10 милиона евра тешко појачање из Бајерна, Хуан Бернат, а по десној капитен екипе Икер Мунијаин о којем је излишно трошити речи...

На позицијама офанзивних и централних везних играча, Селадес може да бира. Ту су Серђи Роберто из Барселоне, одлични Пабло Сарабија из Хетафеа, Саул Њигез којег је Симеоне већ на почетку сезоне лансирао у Атлетику... Али и два суперталентована момка за које се већ неко време говори да су будућност шпанског фудбала: Оливер Торес којег је Атлетико позајмио Порту и Денис Суарез којег је Барса дала на каљење у Севиљу. Не заборавимо ни Суса из Ливерпула.

У нападу не могу да рачунају на повређене Морату и Хесеа, али зато су ту Ђерар Деулофеу, Ајозе Перез из Њукасла и нова сензација шпанског и европског фудбала Мунир Ел Хадади. Очекује се и да Пако Алакасер из Валенсије буде враћен у Ла Рохиту после дебија за Црвену фурију.

Право да играју за Шпанију против Србије, имају и Коке и Иско, али с обзиром на огромну концентрацију квалитета у везном реду, они можда нису ни потребни Селадесу за мечеве против Србије.

Пред Орлићима је паклено тежак задатак, а пред селектором Радованом Ћурчићем мечеви каријере. Некада је бункером са Јавором градио каријеру, сада ће морати да нађе рецепт како да заустави звездице Ливерпула, Барселоне, Реал, Бајерна, Атлетика...

Коментари / 0

Оставите коментар