Pet godina nisu izgubili! Šta će mladi Srbi protiv njih?!

Mlada reprezentacija Španije je bez sumnje najbolja u Evropi, a imena njihovih igrača govore da bi mogli da pariraju i mnogim A selekcijama na Starom kontinenta.

Fudbal 17.09.2014 | 11:00
Pet godina nisu izgubili! Šta će mladi Srbi protiv njih?!

Španci su Orlićima pomogli da se plasiraju u baraž za EP, ali sada će pokušati da im saseku krilu na putu do Češke. Žreb nije bio milosrdan prema Srbiji i dodelio joj je najbolju mladu reprezentaciju Evrope. Dvostrukog uzastopnog evropskog šampiona koji bi mogao da se nosi i sa mnogim A selekcijama na Starom kontinentu.

Na putu do baraža, Španci su pregazili konkurenciju. U grupi 4 su u prvih sedam mečeva ostvarili sedam uverljivih pobeda sa ukupnom gol-razlikom 23:5, a samo u poslednjoj utakmici u grupi nisu upisali pobedu kada su na svom terenu odigrali nerešeno protiv Austrije i tako pomogli Srbiji da se dokopa plej-ofa. Međutim, da im je i u tom duelu bio potreban trijumf, nema sumnje da bi ga ostvarili. Uostalom, istog rivala su u Austriji na početku kvalifikacija pregazili sa 6:2!

U poslednjih 35 utakmica, mlada reprezentacija Španije je upisala 31 trijumfa i četiri nerešena ishoda! Poslednji put su poraženi od Holandije pre pet godina. Jednostavno, najbolji su u Evropi. U prijateljskim mečevima su delili lekcije i Nemcima, Italijanima, Holanđanima...

Priča o stvaranju igrača za A tim kroz mlađe reprezentativne kategorije koju je ovih dana forsirao FSS kosi se sa onim što rade Španci. Oni svoje igrače stvaraju i kroz klubove, a mlada reprezentacija je bila takmičarska ekipa koja je rušila sve pred sobom i nije trpela zbog A tima.

Da se vratimo u oktobar 2011. godine kada je igran baraž za EP u Izraelu. Sećamo se kako je Siniša Mihajlović „iskasapio“ sastav mlade reprezentacije pred duel sa Englezima, iako neke od igrača koje je uzeo Orlićima nije ni koristio u mečevima A selekcije. Španci su u isto vreme igrali baraž protiv Danske u kojem su bili izraziti favoriti, ali se nije postavljalo pitanje igranja najboljih mladih fudbalera. Na golu je bio De Hea iz Mančester Junajteda, a igrali su i Iljaramendi, Isko, Munijain, Injigo Martinez... Svi su već bili uveliko članovi A selekcije Španije.

Nešto slično možemo da očekujemo i u baražu protiv Srbije. Španci imaju paklen tim koji će suprostaviti Orlićima. Iz tima koji je pre dve godine pokorio Evropu na prvenstvu u Izraelu, mogu da računaju na sedmoricu fudbalera.

Selektor ekipe je legendarni vezista Alebrt Selades koji je nekada igrao za Barselonu i za Real Madrid. Selades je na selektorskoj funkciji nasledio aktuelnog Portovog trenera Migela Lopetegija. Starteg „La Rohite“ će na raspolaganju za mečeve protiv Srbije imati fudbalere Barselone, Real, Madrida, Liverpula, Bajerna, Porta, Valensije, Sevilje, Atletika, Bilbaa...

Ako krenemo u skener po linijama tima, moglo bi možda da se pretpostavi da bi odbrana možda mogla da bude neka šansa Orlića.

Na golu Španije je Fernando Pačeko, treći golman Real Madrida. Bekovsku liniju čine ovogodišnja pojačanja Liverpula: Havi Mankiljo i Alberto Moreno. Neće biti čudo ni ako se Dani Karvahal posle debija za A tim, vrati u mladu reprezentaciju da pomogne u baražu. Dakle, tri beka iz Lige šampiona.

Na štoperskim pozicijama imaju Đordija Amata iz Svonsija, kao i dva Barsina deteta koja nisu dobila priliku da zasijaju na Nou Kampu: Marka Munijesu (Stouk) i Serđija Gomeza (Selta).

U veznom redu takođe sve puca od kvaliteta. Portov zadnji vezni Hose Kampanja bi trebalo da bude osigurač ispred odbrane. Tu je i Serhi Darder iz Malage kojeg je takođe Lopetegi želeo u Portu ovog leta. Po levoj strani deluje Gvardiolino 10 miliona evra teško pojačanje iz Bajerna, Huan Bernat, a po desnoj kapiten ekipe Iker Munijain o kojem je izlišno trošiti reči...

Na pozicijama ofanzivnih i centralnih veznih igrača, Selades može da bira. Tu su Serđi Roberto iz Barselone, odlični Pablo Sarabija iz Hetafea, Saul Njigez kojeg je Simeone već na početku sezone lansirao u Atletiku... Ali i dva supertalentovana momka za koje se već neko vreme govori da su budućnost španskog fudbala: Oliver Tores kojeg je Atletiko pozajmio Portu i Denis Suarez kojeg je Barsa dala na kaljenje u Sevilju. Ne zaboravimo ni Susa iz Liverpula.

U napadu ne mogu da računaju na povređene Moratu i Hesea, ali zato su tu Đerar Deulofeu, Ajoze Perez iz Njukasla i nova senzacija španskog i evropskog fudbala Munir El Hadadi. Očekuje se i da Pako Alakaser iz Valensije bude vraćen u La Rohitu posle debija za Crvenu furiju.

Pravo da igraju za Španiju protiv Srbije, imaju i Koke i Isko, ali s obzirom na ogromnu koncentraciju kvaliteta u veznom redu, oni možda nisu ni potrebni Seladesu za mečeve protiv Srbije.

Pred Orlićima je pakleno težak zadatak, a pred selektorom Radovanom Ćurčićem mečevi karijere. Nekada je bunkerom sa Javorom gradio karijeru, sada će morati da nađe recept kako da zaustavi zvezdice Liverpula, Barselone, Real, Bajerna, Atletika...

Komentari / 0

Ostavite komentar