Путин затворио тајкуна: Милијардер у притвору

Руски милијардер Владимир Јевтушенков стављен је у кућни притвор под оптужбом за прање новца, саопштио је Истражни комитет Русије.

Свијет 17.09.2014 | 07:15
Путин затворио тајкуна: Милијардер у притвору

Како преносе руски медији, Јевтушенкову, шефу холдинг компаније Система, који је осумњичен за крађу акција предузећа која улазе у горивно-енергетски комплекс републике Башкирије, стављена је електронска наруквица.

"Истрага има оправдане разлоге да верује да је председник одбора Системе Владими Јевтушенков умешан у легализацију имовине стечене на криминални начин. Данас је он оптужен за прање новца", наведено је у саопштењу на сајту Истражног комитета.

Система, која контролише највећег руског мобилног опертора МТС, саопштила је да оптужбе сматра "потпуно неоснованим" и да ће се против њих борити.

Руски медији наводе да је у јуну највећа руска државна нафтна компанија Росњефт размишљала да купи Башњефт, а у јулу је московски суд покренуо истрагу за прање новца те компаније.

Јевтушенков је, према америчком часопису Форбс, 15. на листи најбогатијих Руса на са имовином процењеном на девет милијарди долара.

Неки руски посматрачи, како преноси АП, повукли су паралелу између случаја Јевтушенкова и случаја некад најбогатијег Руса и шефа нафтне компаније Јукос Михаила Ходорковског.

У Кремљу, међутим, сматрају неисправним и апсурдним покушаје да се ситуација око Јевтушенкова "политички обоји", рекао је агенцији РИА Новости прес секретар руског председника Дмитриј Песков.

Он је додао да се до одлуке суда нико не може сматрати кривим. Према речима Пескова, председник је обавештен о тој ситуацији након што је донета одлука да се Јевтушенков стави у кућни притвор.

"Председник рачуна да ће истражни органи током објективне истраге наћи одговоре на сва питања", рекао је он и нагласио значај тога да се "нико нема права проглашавати кривим - у датом случају Владимир Јевтушенков - док не буде донета одговарајућа одлука суда".

На питање о политичкој позадини случаја и покушајима неких експерата да се повуче паралела с случајем Јукоса, Песков је рекао: "Апсолутно је неисправно и апсурдно покушавати да се овај случај обоји у било какву политичку боју".

 

Извор: Курир

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

борац рс

17.09.2014 05:43

То он само да се ријеси Додикових лобиста и Додика. Зна он цега се они пласе

ОДГОВОРИТЕ