Шкотска не може бити преседан за БиХ

Некадашњи високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Педи Ешдаун сматра да је немогуће поређење о независности Шкотске од Велике Британије и планова о могућности отцјепљења јер је, каже, ријеч о потпуно различитим ситуацијама.

Босна и Херцеговина 16.09.2014 | 21:29
Шкотска не може бити преседан за БиХ

Ешдаун наглашава да је сасвим извјесно да би покушај отцјепљења Српске од Босне и Херцеговине наишао на "жестоки одговор"."Ако се предсједник РС, или било ко други у БиХ, одлучи за ту авантуру (отцјепљење), суочиће се са жестоким одговором. Суверенитет и територијални интегритет БиХ за нас су светиња", јасан је Ешдаун.

Бивши високи представник додаје да "није изненађење" да они који желе распад БиХ, ризикујући тешко успостављени мир у том дијелу свијета, "очајнички траже узор и покриће за своје активности".

Појашњавајући да је ријеч о битно другачијим околностима, Ешдаун је истакао да је у случају Шкотске референдум заснован на Уставу и договору британског народа и парламента, док евентуални референдум о независности РС не би имао никакво законско упориште, него би значио отворено кршење међународног права, али и "крај мира у БиХ".

Ешдаун мисли да је вјероватније да ће се Шкоти у завршници одлучити за останак у Уједињеном Краљевству, али ако се оно ипак распадне то ће услиједити на миран начин.

"Не видим како се то исто може догодити у БиХ. Независност РС означиће крај мира у БиХ", упозорио је он и подсјетио како је Запад преузео обавезу очувања суверености и територијалне цјеловитости БиХ, што је и "уклесано у камену" као саставни дио Дејтонског споразума.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ГОГ

16.09.2014 19:50

Доста нам је немира, гладном народу није до тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈК

16.09.2014 20:45

Есдауне напусис ми се мауне,мајмуне!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко њега ста пита?

16.09.2014 20:52

Стварно, кога занима ста овај лика баљезга?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Химзо

16.09.2014 22:01

Дај висе да се подијелимо па да видимо ко је вреднији, паметнији и бољи дио БиХ. Срби криве нас за све проблеме ми њиха и тако из дана у дан а народ испаста гладан и зедан. Идите висе сви у пм немозе се ни овако висе даље зивјети нико није крив а ми идемо у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

16.09.2014 22:06

Па де ти мало баљезгај"ко њега пита",ти си битнији

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

16.09.2014 22:59

Типични енглески идиот коме је исекао рок трајања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

17.09.2014 08:26

Па није џабе пе дерикос ешдаун то је лик који фантазира шта је БиХ итд , ако је БиХ заиста посебна као и СРБИЈА што би по питању Косова, питам се зашто онда БиХ са СРБИЈОМ само добија по ушима од европске уније, и докле да лажу да је овако најбоље, можда јесте али за њих за народ сигурно није тако се и сфрј распала а распашће се и бих па нека он лупа колико хоће,јер је јадна држава која има три председника а сви слушају странца шта и како да раде јер ако су нам већ странци високи представници а њихове земље су већ у еу онда не видим проблем зашто то и на бих не пренесу и не уђе више у еу тј. зашто не помогну јер имају са еу искуство... ееее ал народ насједа на приче...

ОДГОВОРИТЕ