Škotska ne može biti presedan za BiH

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun smatra da je nemoguće poređenje o nezavisnosti Škotske od Velike Britanije i planova o mogućnosti otcjepljenja jer je, kaže, riječ o potpuno različitim situacijama.

Bosna i Hercegovina 16.09.2014 | 21:29
Škotska ne može biti presedan za BiH

Ešdaun naglašava da je sasvim izvjesno da bi pokušaj otcjepljenja Srpske od Bosne i Hercegovine naišao na "žestoki odgovor"."Ako se predsjednik RS, ili bilo ko drugi u BiH, odluči za tu avanturu (otcjepljenje), suočiće se sa žestokim odgovorom. Suverenitet i teritorijalni integritet BiH za nas su svetinja", jasan je Ešdaun.

Bivši visoki predstavnik dodaje da "nije iznenađenje" da oni koji žele raspad BiH, rizikujući teško uspostavljeni mir u tom dijelu svijeta, "očajnički traže uzor i pokriće za svoje aktivnosti".

Pojašnjavajući da je riječ o bitno drugačijim okolnostima, Ešdaun je istakao da je u slučaju Škotske referendum zasnovan na Ustavu i dogovoru britanskog naroda i parlamenta, dok eventualni referendum o nezavisnosti RS ne bi imao nikakvo zakonsko uporište, nego bi značio otvoreno kršenje međunarodnog prava, ali i "kraj mira u BiH".

Ešdaun misli da je vjerovatnije da će se Škoti u završnici odlučiti za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali ako se ono ipak raspadne to će uslijediti na miran način.

"Ne vidim kako se to isto može dogoditi u BiH. Nezavisnost RS označiće kraj mira u BiH", upozorio je on i podsjetio kako je Zapad preuzeo obavezu očuvanja suverenosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, što je i "uklesano u kamenu" kao sastavni dio Dejtonskog sporazuma.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

GOG

16.09.2014 21:50

Dosta nam je nemira, gladnom narodu nije do toga.

ODGOVORITE
Name

JK

16.09.2014 22:45

Esdaune napusis mi se maune,majmune!!!!!

ODGOVORITE
Name

Ko njega sta pita?

16.09.2014 22:52

Stvarno, koga zanima sta ovaj lika baljezga?

ODGOVORITE
Name

Himzo

17.09.2014 00:01

Daj vise da se podijelimo pa da vidimo ko je vredniji, pametniji i bolji dio BiH. Srbi krive nas za sve probleme mi njiha i tako iz dana u dan a narod ispasta gladan i zedan. Idite vise svi u pm nemoze se ni ovako vise dalje zivjeti niko nije kriv a mi idemo u propast.

ODGOVORITE
Name

Gogi

17.09.2014 00:06

Pa de ti malo baljezgaj"ko njega pita",ti si bitniji

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

17.09.2014 00:59

Tipični engleski idiot kome je isekao rok trajanja

ODGOVORITE
Name

Milojko-Banja luka

17.09.2014 10:26

Pa nije džabe pe derikos ešdaun to je lik koji fantazira šta je BiH itd , ako je BiH zaista posebna kao i SRBIJA što bi po pitanju Kosova, pitam se zašto onda BiH sa SRBIJOM samo dobija po ušima od evropske unije, i dokle da lažu da je ovako najbolje, možda jeste ali za njih za narod sigurno nije tako se i sfrj raspala a raspašće se i bih pa neka on lupa koliko hoće,jer je jadna država koja ima tri predsednika a svi slušaju stranca šta i kako da rade jer ako su nam već stranci visoki predstavnici a njihove zemlje su već u eu onda ne vidim problem zašto to i na bih ne prenesu i ne uđe više u eu tj. zašto ne pomognu jer imaju sa eu iskustvo... eeee al narod nasjeda na priče...

ODGOVORITE