Вучић преслишавао директоре предузећа

Ви служите држави и очекујем да буџет има корист од фирми које водите, поручио је  директорима свих републичких јавних предузећа премијер Александар Вучић.

Србија 15.09.2014 | 21:31
Вучић преслишавао директоре предузећа

На наменску седницу Владе, која је трајала готово три сата, позвани су директори свих јавних предузећа чији је власник Република Србија. Једина тачка дневног реда била је како обезбедити што већи прилив у државну касу од компанија које су у њеном власништву.

Премијер Вучић открио је да је циљ да, само од јавних предузећа, буџет годишње приходује додатних 450-500 милиона евра, а да се, уз намеравана кресања трошкова у другим буџетским институцијама, обезбеди да у 2015. државна каса од фирми и установа чији је оснивач има на располагању 700 милиона евра.
 
Премијер је, тврде извори који су присуствовали седници, прилично љуто констатовао да држава има корист свега од три, четири компаније у свом власништву.
 
“Проблема има у свим јавним предузећима, а најтеже је у онима у којима се већи део пара крије уместо да се та средства врате држави. У већини фирми се недовољно профитира. Ми смо вас оформили, дали смо вам монополску позицију да бисте то држави плаћали. А долазимо у ситуацију да некима од вас ми плаћамо да би радили”, рекао је  Вучић директорима.

Премијер је затим, на изненађење свих, почео да прозива сваког директора понаособ са истим питањем - колико додатно пара можете да обезбедите за буџет.

Први се, сазнајемо, јавио директор “Електромрежа” Никола Марковић, који је открио да, уз планирана немала средства, у Министарству финансија при изради ребаланса за ову и буџета за наредну годину могу да рачунају на још пара из ове фирме. Исти одговор премијеру је дао и директор Аеродрома “Никола Тесла” Саша Влаисављевић, затим Телекома, Кркобабић из ПТТ Србије...

Поред замерки на рачун “Путева”, Вучића је наљутила и констатација в. д. директора ЕПС-а Александра Обрадовића да од ове фирме буџет не може да рачуна на додатне приходе јер се рачуница ЕПС-а није слагала с подацима које је имао премијер.

“Премијер је слично реаговао и када је о немогућностима додатних уштеда у “Србијагасу” говорио Бајатовић”, открива извор.

Један од директора на које је премијер јуче изнео највише замерки је Зоран Дробњак из “Путева Србије”. Од ове фирме, сматра премијер, држава нема довољно користи, јер она послује са резултатима испод просечних.

Дробњак је, међутим, рекао да у овом предузећу нема више простора за уштеде.

“Радимо у складу са могућностима. Добили смо на одржавање још додатних 2.000 километара путева у Војводини, покушавамо да санирамо штете од поплава на саобраћајницама широм земље. Срезали смо трошкове колико год смо могли, не запошљавамо нове људе. Ускоро уводимо и ГПРС за возаче”, каже Дробњак.

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ја

15.09.2014 19:41

Свака цаст! Тако треба Вучићу! Мада кад би заплијенио имовину сто Ранко Скрбиц и Милорад Додик имају од украдених пара из Републике Српске не би ни морао да стедис! Цино ми се да је тих 700 милијона одприлике сума сто су вама украли, сто је само половина! Вама васе, а нама ако хоцете вратите насе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИБРО ГЛУХО

16.09.2014 01:00

ПОСТОВАНИ Г.ВУЦИЦУ, 700.МИЛИОНА ЕУРА КОСТА ПАР ВИЛА У БГ. ДОДИК, СКРБИЦ, РАДМАНОВИЦ И ЕТО ТИ БУДЗЕТ КОЈИ ТИ ТРЕБА. ЛАКСЕ СЕ БАВИТИ СА 2, 3 ЦОВЈЕКА НЕГО СА ЊИХ ХИЉАДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

контраш

16.09.2014 13:08

Трла баба лан.

ОДГОВОРИТЕ