Vučić preslišavao direktore preduzeća

Vi služite državi i očekujem da budžet ima korist od firmi koje vodite, poručio je  direktorima svih republičkih javnih preduzeća premijer Aleksandar Vučić.

Srbija 15.09.2014 | 21:31
Vučić preslišavao direktore preduzeća

Na namensku sednicu Vlade, koja je trajala gotovo tri sata, pozvani su direktori svih javnih preduzeća čiji je vlasnik Republika Srbija. Jedina tačka dnevnog reda bila je kako obezbediti što veći priliv u državnu kasu od kompanija koje su u njenom vlasništvu.

Premijer Vučić otkrio je da je cilj da, samo od javnih preduzeća, budžet godišnje prihoduje dodatnih 450-500 miliona evra, a da se, uz nameravana kresanja troškova u drugim budžetskim institucijama, obezbedi da u 2015. državna kasa od firmi i ustanova čiji je osnivač ima na raspolaganju 700 miliona evra.
 
Premijer je, tvrde izvori koji su prisustvovali sednici, prilično ljuto konstatovao da država ima korist svega od tri, četiri kompanije u svom vlasništvu.
 
“Problema ima u svim javnim preduzećima, a najteže je u onima u kojima se veći deo para krije umesto da se ta sredstva vrate državi. U većini firmi se nedovoljno profitira. Mi smo vas oformili, dali smo vam monopolsku poziciju da biste to državi plaćali. A dolazimo u situaciju da nekima od vas mi plaćamo da bi radili”, rekao je  Vučić direktorima.

Premijer je zatim, na iznenađenje svih, počeo da proziva svakog direktora ponaosob sa istim pitanjem - koliko dodatno para možete da obezbedite za budžet.

Prvi se, saznajemo, javio direktor “Elektromreža” Nikola Marković, koji je otkrio da, uz planirana nemala sredstva, u Ministarstvu finansija pri izradi rebalansa za ovu i budžeta za narednu godinu mogu da računaju na još para iz ove firme. Isti odgovor premijeru je dao i direktor Aerodroma “Nikola Tesla” Saša Vlaisavljević, zatim Telekoma, Krkobabić iz PTT Srbije...

Pored zamerki na račun “Puteva”, Vučića je naljutila i konstatacija v. d. direktora EPS-a Aleksandra Obradovića da od ove firme budžet ne može da računa na dodatne prihode jer se računica EPS-a nije slagala s podacima koje je imao premijer.

“Premijer je slično reagovao i kada je o nemogućnostima dodatnih ušteda u “Srbijagasu” govorio Bajatović”, otkriva izvor.

Jedan od direktora na koje je premijer juče izneo najviše zamerki je Zoran Drobnjak iz “Puteva Srbije”. Od ove firme, smatra premijer, država nema dovoljno koristi, jer ona posluje sa rezultatima ispod prosečnih.

Drobnjak je, međutim, rekao da u ovom preduzeću nema više prostora za uštede.

“Radimo u skladu sa mogućnostima. Dobili smo na održavanje još dodatnih 2.000 kilometara puteva u Vojvodini, pokušavamo da saniramo štete od poplava na saobraćajnicama širom zemlje. Srezali smo troškove koliko god smo mogli, ne zapošljavamo nove ljude. Uskoro uvodimo i GPRS za vozače”, kaže Drobnjak.

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ja

15.09.2014 19:41

Svaka cast! Tako treba Vučiću! Mada kad bi zaplijenio imovinu sto Ranko Skrbic i Milorad Dodik imaju od ukradenih para iz Republike Srpske ne bi ni morao da stedis! Cino mi se da je tih 700 milijona odprilike suma sto su vama ukrali, sto je samo polovina! Vama vase, a nama ako hocete vratite nase!

ODGOVORITE
Name

IBRO GLUHO

16.09.2014 01:00

POSTOVANI G.VUCICU, 700.MILIONA EURA KOSTA PAR VILA U BG. DODIK, SKRBIC, RADMANOVIC I ETO TI BUDZET KOJI TI TREBA. LAKSE SE BAVITI SA 2, 3 COVJEKA NEGO SA NJIH HILJADU.

ODGOVORITE
Name

kontraš

16.09.2014 13:08

Trla baba lan.

ODGOVORITE