Катастрофални резултати тражења несталих

Процес тражења несталих у БиХ траје 20 година, резултати су катастрофални, а породице забринуте и то се мора промијенити, поручио је данас предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

Република Српска 15.09.2014 | 15:56
Катастрофални резултати тражења несталих

Митровић је рекао да је циљ данашње јавне трибине о процесу тражења несталих, која се одржава у Банском двору у Бањалуци, унапређење и убрзање процеса проналажења несталих лица.Он је истакао да ће учесници трибине донијети закључак да се процес тражења са нивоа БиХ врати Републици Српској и њеним институцијама.

За катастрофалне разултате процеса тражења несталих Митровић је окривио и поједине представнике међународне заједнице који су у овај процес дубоко инволвирани.

"Донијећемо данас закључак који ћемо упутити према институцијама Републике Српске, Федерацији БиХ, међународним институцијама и УН да се престане са оваквом праксом и да морамо пронаћи механизме који ће убрзати процес тражења", рекао је Митровић новинарима.Представник српског народа у Парламентарној скупштини БиХ Сташа Кошарац рекао је да је комплетан процес проналажења заробљених и несталих политизовала бошњачка политичка елита, потпомогнута дијелом међународне заједнице.

Он је нагласио да породице из Републике Српске нису задовољне овим процесом и Тужилаштвом БиХ, додајући да је видљиво да не функционише све што је на нивоу БиХ.Кошарац је додао да је Влада Републике Српске обезбиједила средства за опремање лабораторије у Бањалуци.

"Морамо радити на томе да докажемо да институције на нивоу БиХ не раде како треба и затражити да се уђе у реформу правосуђа и да се тај процес врати на ниво Републике Српске", рекао је Кошарац.

Јавној трибини о процесу тражења несталих присуствује министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, многобројни чланови породица несталих и заробљених, те представнииц ОХР-а.Прије трибине положени су вијенци на споменик "12 беба".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

валтер

15.09.2014 14:08

Док год су на власти они који су запоцели рат нема ниста од тога, преко двадесет година нам се на телевизији врте исте фаце !

ОДГОВОРИТЕ