Katastrofalni rezultati traženja nestalih

Proces traženja nestalih u BiH traje 20 godina, rezultati su katastrofalni, a porodice zabrinute i to se mora promijeniti, poručio je danas predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

Republika Srpska 15.09.2014 | 15:56
Katastrofalni rezultati traženja nestalih

Mitrović je rekao da je cilj današnje javne tribine o procesu traženja nestalih, koja se održava u Banskom dvoru u Banjaluci, unapređenje i ubrzanje procesa pronalaženja nestalih lica.On je istakao da će učesnici tribine donijeti zaključak da se proces traženja sa nivoa BiH vrati Republici Srpskoj i njenim institucijama.

Za katastrofalne razultate procesa traženja nestalih Mitrović je okrivio i pojedine predstavnike međunarodne zajednice koji su u ovaj proces duboko involvirani.

"Donijećemo danas zaključak koji ćemo uputiti prema institucijama Republike Srpske, Federaciji BiH, međunarodnim institucijama i UN da se prestane sa ovakvom praksom i da moramo pronaći mehanizme koji će ubrzati proces traženja", rekao je Mitrović novinarima.Predstavnik srpskog naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac rekao je da je kompletan proces pronalaženja zarobljenih i nestalih politizovala bošnjačka politička elita, potpomognuta dijelom međunarodne zajednice.

On je naglasio da porodice iz Republike Srpske nisu zadovoljne ovim procesom i Tužilaštvom BiH, dodajući da je vidljivo da ne funkcioniše sve što je na nivou BiH.Košarac je dodao da je Vlada Republike Srpske obezbijedila sredstva za opremanje laboratorije u Banjaluci.

"Moramo raditi na tome da dokažemo da institucije na nivou BiH ne rade kako treba i zatražiti da se uđe u reformu pravosuđa i da se taj proces vrati na nivo Republike Srpske", rekao je Košarac.

Javnoj tribini o procesu traženja nestalih prisustvuje ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, mnogobrojni članovi porodica nestalih i zarobljenih, te predstavniic OHR-a.Prije tribine položeni su vijenci na spomenik "12 beba".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

valter

15.09.2014 14:08

Dok god su na vlasti oni koji su zapoceli rat nema nista od toga, preko dvadeset godina nam se na televiziji vrte iste face !

ODGOVORITE