6 дивних локалитета који би могли да нестану

Нека од највећих светских чуда су природни и историјски локалитети који постоје стотинама, а неки и хиљадама година. На жалост, захваљујући урбанизму, природним катастрофама и загађењу, врло је вероватно да ће нека од тих предивних места нестати и постати заборављена до краја века.

Путовања 15.09.2014 | 13:23
6 дивних локалитета који би могли да нестану

Национални парк глечера, Монтана, САД - Пре 10.000 година лед на подручју националног парка Монтана био је дебео око 1600 метара. 1910. године, када је парк основан, било је око 150 глечера. Данас је остало само 25 ових дивова за које се претпоставља да ће због глобалног загревања нестати до 2030. године.

Долина Краљева, Египат - Последње почивалиште моћних египатских фараона, као што су били Рамзес ИИ и Тутанкамон, вековима је будило страхопоштовање и дивљење. Нажалост, они су такође инспирисали многе ловце на благо, међутим, данас се Долина Краљева суочава с другом врстом претње која не долази од похлепних имитатора Индијане Џоунса него од хиљада добронамерних туриста. Појавила се врста гљивице која је почела да развија и расте ван контроле око гробова, а научници верују да је паразит процветао због лоше вентилације и дисања хиљада посетилаца. Директор египатских музеја недавно је известио да би због новонастале ситуације Долина Краљева могла да нестане у року 150 година.

Сејшели - Сејшели су група од 115 острва која се налазе у близини Мадагаскара, а која су била релативно ненастањена све до доласка британских колонизатора давне 1600. године. Након тога, постала су рај за гусаре. Данас су Сејшели познати као предивно одмаралиште и станиште неким од најређих биљних и животињских врста на свету. Међутим, глобално загревање и подизање нивоа мора и овде прави велике проблеме. Тако би у наредних 100 година Сејшели могли да доживе нестанак већине копна, а самим тим и нестанак ретких биљака и животиња. А пораст температуре већ сада утиче на екосистем коралног гребена који је на појединим местима у потпуности огољен.

Олимпија, Грчка - Иако многи знају да се древна Олимпија налази у Грчкој, ретки су они који знају нешто о древном граду поред ког је настала. Кроз године постојања многе цивилизације настањивале су ово место. Једна од њих посветила је цео град богу Зевсу. Све у том граду било је подређену њему. Од величанственог 13 метара високог и златом опточеног кипа, па до самих Олимпијских игара. Данас је Олимпија окружена ниским растињем и сувом травом која због високих температура и честих пожара, полако али сигурно нестаје.

Цхан Цхан археолошка зона - Цхан Цхан је град из предколумбовског доба који се налазио на подручју Перуа, а простирао се на површини од 20 километара. Првенствено су га настањивали припадници народа Цхиму, који су град поделили на девет аутономних делова. Оно по чему је овај град јединствен јесте његова технолошка напредност за оно доба. Тако је град у целости био покривен мрежом текуће воде за житеље а постојало је и наводњавање. Нешто што у „цивилизованој“ Европи још никоме није било ни у мислима. Данас град полако и сигурно нестаје под утицајем олуја узрокованих природним феноменом Ел Нино, а учестали земљотреси како да желе да што пре униште овај локалитет.

Таџ Махал, Индија - Настао као гробница коју је Шах Јахан подигао за своју жену и за чији је завршетак требало 20 година. Сматра се једним од најфасцинантнијих чуда из древног доба. Међутим, за пет година Таџ Махал могао би бити затворен за посетиоце. Ваздушно и водено загађење почело је прекрасну белу боју овог здања да претвара у болесну жуту. Пре неколико година Индијски Врховни суд досудио је да власт мора да уложи неколико милијарди долара у обнову овог здања, али упркос тој чињеници - проблем не јењава.

Коментари / 0

Оставите коментар