БиХ пријете енергетске санкције?

Због кашњења и неиспуњавања обавеза из Уговора о оснивању Енергетске заједнице (ЕЗ) БиХ би могла бити искључена из интеграционог процеса у енергетском сектору.

Босна и Херцеговина 15.09.2014 | 08:30
БиХ пријете енергетске санкције?

Секретаријат Енергетске заједнице за сљедећи састанак Савјета министара,  који ће бити одржан 22. септембра у Кијеву, предложио је усвајање одлуке против БиХ због неиспуњавања обавеза, односно имплементирања директива ЕУ из домена гасне енергетике, прије свега неусвајања закона о гасу на државном нивоу.

Између осталог, Секретаријат је предложио и то да ЕУ у складу са Уговором о оснивању Енергетске заједнице који је потписала БиХ предузме мјере за суспендовање финансијске помоћи која је додијељења БиХ у секторима енергетике.

Због свега овога, прије неколико дана у Сарајеву је одржан састанак Златка Лагумџије, министра спољних послова БиХ, и Јанеза  Копача, директора Секретаријата ЕЗ, са којег је упућен позив свим релевантним институцијама у БиХ да се активно укључе у рјешавање новонасталих проблема и да заједнички дјелују како би биле спријечене санкције према БиХ.

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ кажу да се поступак против БиХ води због кашњења у реализацији тзв. другог енергетског пакета и да су надлежне институције Републике Српске испуниле све своје обавезе из тог пакета реформи, док институције у ФБиХ дјелују у том правцу.

"Оно што остаје отворено јесте питање регулатора у области гаса. Став институција у ФБиХ је да ово питање одмах треба рјешавати у складу са захтјевима трећег енергетског пакета, односно да одмах треба дјеловати у правцу успостављања јединственог регулатора на нивоу БиХ, без обзира на то што други енергетски пакет оставља могућност децентрализованог уређења овог питања и без обзира на то што је предмет поступка против БиХ неиспуњавање обавеза управо из другог енергетског пакета", кажу у Министарству.

У овом министарству сматрају да Секретаријат Енергетске заједнице излази из свог мандата и залаже се за санкције према БиХ које уговором нису ни предвиђене.

Извор: Независна новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Како

15.09.2014 07:07

Како ћемо оснвати енергетску заједницу кад Милорад Додик јавно говори да жели уништити Босну и Херцеговину, а уништва само себе и Српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

заједничка

15.09.2014 08:37

Миц по миц унитарна директива по закон, па одлука и док се ми свађамо колики смо Срби, Хрвати, Бошњаци, нико нам није рекао, а и сами од свађе не видимо да смо биједа сви скупа и уместо у Европу, погнуте главе као и свака друга сиротиња, ми поносно у инат идемо у пропадање и нестајање и као нација и као народ. Заједничка српска стратегија за 5 година не постоји, а камоли за 50 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

15.09.2014 09:17

Они који у БиХ-а треба да доносе одлуке важне за економију, немају кад да се тиме баве, а брига њих за санкције, јер ће њих осјетити народ, а они су пуни ко брод. Ко народ шљиви, а и предизборно је вријеме, треба народу налагати још за који глас. Октобар иде!

ОДГОВОРИТЕ