BiH prijete energetske sankcije?

Zbog kašnjenja i neispunjavanja obaveza iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice (EZ) BiH bi mogla biti isključena iz integracionog procesa u energetskom sektoru.

Bosna i Hercegovina 15.09.2014 | 08:30
BiH prijete energetske sankcije?

Sekretarijat Energetske zajednice za sljedeći sastanak Savjeta ministara,  koji će biti održan 22. septembra u Kijevu, predložio je usvajanje odluke protiv BiH zbog neispunjavanja obaveza, odnosno implementiranja direktiva EU iz domena gasne energetike, prije svega neusvajanja zakona o gasu na državnom nivou.

Između ostalog, Sekretarijat je predložio i to da EU u skladu sa Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice koji je potpisala BiH preduzme mjere za suspendovanje finansijske pomoći koja je dodijeljenja BiH u sektorima energetike.

Zbog svega ovoga, prije nekoliko dana u Sarajevu je održan sastanak Zlatka Lagumdžije, ministra spoljnih poslova BiH, i Janeza  Kopača, direktora Sekretarijata EZ, sa kojeg je upućen poziv svim relevantnim institucijama u BiH da se aktivno uključe u rješavanje novonastalih problema i da zajednički djeluju kako bi bile spriječene sankcije prema BiH.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da se postupak protiv BiH vodi zbog kašnjenja u realizaciji tzv. drugog energetskog paketa i da su nadležne institucije Republike Srpske ispunile sve svoje obaveze iz tog paketa reformi, dok institucije u FBiH djeluju u tom pravcu.

"Ono što ostaje otvoreno jeste pitanje regulatora u oblasti gasa. Stav institucija u FBiH je da ovo pitanje odmah treba rješavati u skladu sa zahtjevima trećeg energetskog paketa, odnosno da odmah treba djelovati u pravcu uspostavljanja jedinstvenog regulatora na nivou BiH, bez obzira na to što drugi energetski paket ostavlja mogućnost decentralizovanog uređenja ovog pitanja i bez obzira na to što je predmet postupka protiv BiH neispunjavanje obaveza upravo iz drugog energetskog paketa", kažu u Ministarstvu.

U ovom ministarstvu smatraju da Sekretarijat Energetske zajednice izlazi iz svog mandata i zalaže se za sankcije prema BiH koje ugovorom nisu ni predviđene.

Izvor: Nezavisna novine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kako

15.09.2014 07:07

Kako ćemo osnvati energetsku zajednicu kad Milorad Dodik javno govori da želi uništiti Bosnu i Hercegovinu, a uništva samo sebe i Srpski narod.

ODGOVORITE
Name

zajednička

15.09.2014 08:37

Mic po mic unitarna direktiva po zakon, pa odluka i dok se mi svađamo koliki smo Srbi, Hrvati, Bošnjaci, niko nam nije rekao, a i sami od svađe ne vidimo da smo bijeda svi skupa i umesto u Evropu, pognute glave kao i svaka druga sirotinja, mi ponosno u inat idemo u propadanje i nestajanje i kao nacija i kao narod. Zajednička srpska strategija za 5 godina ne postoji, a kamoli za 50 godina.

ODGOVORITE
Name

Vasilije

15.09.2014 09:17

Oni koji u BiH-a treba da donose odluke važne za ekonomiju, nemaju kad da se time bave, a briga njih za sankcije, jer će njih osjetiti narod, a oni su puni ko brod. Ko narod šljivi, a i predizborno je vrijeme, treba narodu nalagati još za koji glas. Oktobar ide!

ODGOVORITE