Буквик: Обиљежена годишњица злочина

Парастосом који је данас поподне служен у Спомен-капели у Буквику недалеко од Брчког, обиљежена је 22-а година од погрома Срба овог и околних села у нападу муслиманско-хрватских снага такозване Армије БиХ.

Босна и Херцеговина 14.09.2014 | 18:50
Буквик: Обиљежена годишњица злочина

Потомци палих Буквичана упорно чекају пресуде за наредбодавце и за извршиоце злочина.

„Имао сам тада 18 година. У једном од бројних логора за Србе у Горњем Рахићу главни истражитељ ми је био Зекеријах Мујкановић који је од успоставе дистрикта главни тужилац. Како да вјерујем у правду и подизање оптужница за убице, наше мучитеље и оне који су им наређивали или дозвољавали да нас убијају, туку, малтретирају, изгладњују и  понижавају“, пита се бивши логораш Слободан Мићић.

У четвородневном крвавом пиру који је у оцјенама бројних истражитреља окарактерисан као „типичан примјер геноцида над Србима у рату у БиХ“, припадници здружених муслиманско-хратских јединица тзв. Армије БиХ су, подсјећамо, 14. септембра 92. заузели ово село, а након затварања у логоре око 2.500 становника – жена, дјеце, стараца и заробљених бораца Војске Републике Српске, опљачкали, попалили и уништили више од 800 домаћинстава. 

Бројне делегације представника српских политичких партија и удружења из Брчког положиле су након парастоса вијенце у Спомен-капели с именима свих 67 погинулих Буквичана.  

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар