Bukvik: Obilježena godišnjica zločina

Parastosom koji je danas popodne služen u Spomen-kapeli u Bukviku nedaleko od Brčkog, obilježena je 22-a godina od pogroma Srba ovog i okolnih sela u napadu muslimansko-hrvatskih snaga takozvane Armije BiH.

Bosna i Hercegovina 14.09.2014 | 18:50
Bukvik: Obilježena godišnjica zločina

Potomci palih Bukvičana uporno čekaju presude za naredbodavce i za izvršioce zločina.

„Imao sam tada 18 godina. U jednom od brojnih logora za Srbe u Gornjem Rahiću glavni istražitelj mi je bio Zekerijah Mujkanović koji je od uspostave distrikta glavni tužilac. Kako da vjerujem u pravdu i podizanje optužnica za ubice, naše mučitelje i one koji su im naređivali ili dozvoljavali da nas ubijaju, tuku, maltretiraju, izgladnjuju i  ponižavaju“, pita se bivši logoraš Slobodan Mićić.

U četvorodnevnom krvavom piru koji je u ocjenama brojnih istražitrelja okarakterisan kao „tipičan primjer genocida nad Srbima u ratu u BiH“, pripadnici združenih muslimansko-hratskih jedinica tzv. Armije BiH su, podsjećamo, 14. septembra 92. zauzeli ovo selo, a nakon zatvaranja u logore oko 2.500 stanovnika – žena, djece, staraca i zarobljenih boraca Vojske Republike Srpske, opljačkali, popalili i uništili više od 800 domaćinstava. 

Brojne delegacije predstavnika srpskih političkih partija i udruženja iz Brčkog položile su nakon parastosa vijence u Spomen-kapeli s imenima svih 67 poginulih Bukvičana.  

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar