Боја очију одређује праг бола

Очи нису само огледало душе. Њихова боја показује колики праг бола одређена особа може да поднесе, али и ко је за које спортове талентован, установили су научници са Универзитета у Питсбургу.

Здравље 14.09.2014 | 14:13
Боја очију одређује праг бола

Обављено истраживање је показало да плавооке и зеленооке припаднице нежнијег пола мање осећају бол приликом порођаја у односу на жене са црним и смеђим очима. Занимљиво је и да су плавооким особама потребне веће количине алкохола да би се напиле, у поређењу са особама смеђих и црних очију.

Одговор зашто је то тако научници су пронашли у генима. Тврде да постоји 12 различитих комбинација гена који дају одређену боју очима. Истовремено, ти гени утичу и на нека друга дешавања у организму. Па тако, примера ради, меланин који утиче да нечије очи буду тамније, истовремено убрзава реакције у мозгу, због чега је тамноока особа осетљивија на алкохол.

Доказали су и да особе са тамним очима, због карактеристичних комбинација гена постижу боље резултате у спортовима као што је бејзбол, док су плавооки бољи у активностима где је неопходно планирање, као што је играње голфа.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

14.09.2014 17:55

Ја глупости,знају ови амери све,интересује ме какву боју г.....а,имају смедјооке особе,посто амери видим да и то знају

ОДГОВОРИТЕ