Избори у Шведској, очекују се промјене

У Шведској се одржавају парламенатарни избори, на којима највише шансе за победу имају шведске социјалдемократе.

Свијет 14.09.2014 | 13:54
Избори у Шведској, очекују се промјене

Фаворит за будућег премијера Шведске је Стефан Лоефвен, пошто, према последњим истраживањима агенција за испитивање јавног мњења, социјалдемократе имају подршку од преко 29 одсто гласова бирача, преноси АФП.

Иако би им донео победу на изборима ово би био најгори резултат за социјалдемократе, које су доминирале шведском послератном политиком и моделовале социјалну и економску политику у земљи под лидерством Олофа Палмеа.

Лоефевн је политичар ограничене харизме, али са способношћу да окупи људе супротних идеја под једну заставу. Он тежи коалицији са Зеленима и ранијом комунистичком Левичарском странком. Те странке имају различите ставове по питању енергетике, одбране, приватног сектора, социјалног сектора, и потребе за реформама.

На изборима се очекује да ће шведске демократе, странка која је ушла у парламент пре четири године са 5,7 одсто гласова, а која се бори против имиграције, удвостручити свој резултат. У протекле четири године ова странка је често гласала усаглашено са владајућом коалицијом, али је мање склона да подржи левичарску владу.

Избори ће, како се очекује, означити крај владавине Фредрика Рајнфелта, лидера либерално конзервативне Умерене странке, који је премијер од 2006. године. Његова странка, како указују прогнозе, освојиће друго место са између 20 и 25 одсто гласова. Очекује се да ће осам парламентарних странака - Социјалдемократе, Зелени, Левичарска странка, Умерена странка, Либерали, Хришћанско демократска странка, Странка центра, и Шведске демократе - остати у скупштини уз новоосновану Феминистичку иницијативу, којој се прогнозира да ће тесно проћи цензус.

Према истраживањима јавног мњења социјалдемократе заједно са Зеленима и партијама левице требало би да освоје око 46 одсто гласова, док би владајућа Алијанса странака центра и деснице требало да добију
око 41 одсто гласова.

Коментари / 0

Оставите коментар