Izbori u Švedskoj, očekuju se promjene

U Švedskoj se održavaju parlamenatarni izbori, na kojima najviše šanse za pobedu imaju švedske socijaldemokrate.

Svijet 14.09.2014 | 13:54
Izbori u Švedskoj, očekuju se promjene

Favorit za budućeg premijera Švedske je Stefan Loefven, pošto, prema poslednjim istraživanjima agencija za ispitivanje javnog mnjenja, socijaldemokrate imaju podršku od preko 29 odsto glasova birača, prenosi AFP.

Iako bi im doneo pobedu na izborima ovo bi bio najgori rezultat za socijaldemokrate, koje su dominirale švedskom posleratnom politikom i modelovale socijalnu i ekonomsku politiku u zemlji pod liderstvom Olofa Palmea.

Loefevn je političar ograničene harizme, ali sa sposobnošću da okupi ljude suprotnih ideja pod jednu zastavu. On teži koaliciji sa Zelenima i ranijom komunističkom Levičarskom strankom. Te stranke imaju različite stavove po pitanju energetike, odbrane, privatnog sektora, socijalnog sektora, i potrebe za reformama.

Na izborima se očekuje da će švedske demokrate, stranka koja je ušla u parlament pre četiri godine sa 5,7 odsto glasova, a koja se bori protiv imigracije, udvostručiti svoj rezultat. U protekle četiri godine ova stranka je često glasala usaglašeno sa vladajućom koalicijom, ali je manje sklona da podrži levičarsku vladu.

Izbori će, kako se očekuje, označiti kraj vladavine Fredrika Rajnfelta, lidera liberalno konzervativne Umerene stranke, koji je premijer od 2006. godine. Njegova stranka, kako ukazuju prognoze, osvojiće drugo mesto sa između 20 i 25 odsto glasova. Očekuje se da će osam parlamentarnih stranaka - Socijaldemokrate, Zeleni, Levičarska stranka, Umerena stranka, Liberali, Hrišćansko demokratska stranka, Stranka centra, i Švedske demokrate - ostati u skupštini uz novoosnovanu Feminističku inicijativu, kojoj se prognozira da će tesno proći cenzus.

Prema istraživanjima javnog mnjenja socijaldemokrate zajedno sa Zelenima i partijama levice trebalo bi da osvoje oko 46 odsto glasova, dok bi vladajuća Alijansa stranaka centra i desnice trebalo da dobiju
oko 41 odsto glasova.

Komentari / 0

Ostavite komentar