Зима би могла бити рекордна по падавинама!

Према тренутним прогностичким моделима, зима која је пред нама могла би бити рекордна када је ријеч о количини сњежних падавина, а први снијег у регији може се очекивати већ идућег мјесеца или најкасније почетком новембра!

Босна и Херцеговина 14.09.2014 | 18:16
Зима би могла бити рекордна по падавинама!

- Снијега неће недостајати – наводе на страници Временска прогноза за Хрватску и БиХ свакодневна, која је позната по врло тачним и прецизним прогнозама.

Пред нама је зима која би могла бити рекордна по падавинама!

– Тренутна прогноза говори да ће зима бити активна по падавинама и други дио зиме требао би бити оштрији у односу на први дио – наводи исти извор.

Занимљиво је и да метеоролог Жељко Мајсторовић даје сличну прогнозу. Уз напомену како су временске прилике посљедњих година неуједначене, Мајсторовић наглашава како су температуре најављене за септембар – у границама нормалне. Осцилације времена ће, како додаје, и даље бити присутне и условљавају сталну смјену различитих типова времена.

"У октобру очекујемо нешто дуже сунчаних интервала, али исто тако остаје промјењљиво вријеме. У новембру ће такође бити падавина с тим што између 5. и 10. у мјесецу очекујемо снијег", казао је.

Када је ријеч о нестабилном и промјењљивом времену, Мајсторовић каже како климатске промјене све брже напредују, а средња температура је на цијелој планети у порасту, па тако расте и промјењљивост времена.

"Двије трећине планете је под водом, и кад температура расте, долази до испаравања са океана и мора тако да то значи већу количину влаге, стога мора падати киша. Све је већа турбуленција времена тј. атмосфере", каже Мајсторовић те додаје како напредак технологије омогућава да краткорочне прогнозе добро прате временске осцилације.

Још увијек је тешко, тврди Мајсторовић, говорити о зимским температурама и временским приликама које нас чекају у том годишњем добу.

"Дугорочна прогноза не може предвидјети зиму, али оно што се може сигурно рећи јесте да су временске осцилације све веће. Можемо очекивати, нажалост, и наредних година слично вријеме, биће непогода попут оних које су биле у мају. Читаво друштво мора томе да се прилагоди, почевши од мониторинга па до организација на терену. Сви морамо бити увезани и реаговати на вријеме", закључује Мајсторовић.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Не знају они ништа

14.09.2014 11:49

Не вјерујем, да је љето било екстремно топло, без падавина било би снијега, овако цијело љето кише, нема снијега, нема лажу, као што су слагали и у марту и априлу ове године када су најављивали екстремно топло љето, па ништа од тог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

батман

14.09.2014 12:20

Свака прогноза дуза од 3 дана се сматра невазецом. То смо се увјерили висе пута,поготово овог љета. Знаци баталите све прогнозе идемо дан за дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

коко

14.09.2014 13:16

Па овај Мајсторовиц је све до сад машио. Тачнији је Игор Ковачић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

15.09.2014 11:35

Ово што прича Мајсторовић који прима плату за то нема везе са животом. Па рекли су и за прошлу зиму да ће бити екстремна. Ништа они не знају. Временска прогноза се може предвидјети за идућих 3-7 дана унапријед. Ови метеоролози као да су студирали код Орвела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

индијанац

16.09.2014 16:39

Могла би бити,а могла би и да не буде.Рекли су за ово љето да це бити нсјтоплије од када се мјере температуре,а ја цестито ни сунца нисам видио.

ОДГОВОРИТЕ