Zima bi mogla biti rekordna po padavinama!

Prema trenutnim prognostičkim modelima, zima koja je pred nama mogla bi biti rekordna kada je riječ o količini snježnih padavina, a prvi snijeg u regiji može se očekivati već idućeg mjeseca ili najkasnije početkom novembra!

Bosna i Hercegovina 14.09.2014 | 18:16
Zima bi mogla biti rekordna po padavinama!

- Snijega neće nedostajati – navode na stranici Vremenska prognoza za Hrvatsku i BiH svakodnevna, koja je poznata po vrlo tačnim i preciznim prognozama.

Pred nama je zima koja bi mogla biti rekordna po padavinama!

– Trenutna prognoza govori da će zima biti aktivna po padavinama i drugi dio zime trebao bi biti oštriji u odnosu na prvi dio – navodi isti izvor.

Zanimljivo je i da meteorolog Željko Majstorović daje sličnu prognozu. Uz napomenu kako su vremenske prilike posljednjih godina neujednačene, Majstorović naglašava kako su temperature najavljene za septembar – u granicama normalne. Oscilacije vremena će, kako dodaje, i dalje biti prisutne i uslovljavaju stalnu smjenu različitih tipova vremena.

"U oktobru očekujemo nešto duže sunčanih intervala, ali isto tako ostaje promjenjljivo vrijeme. U novembru će takođe biti padavina s tim što između 5. i 10. u mjesecu očekujemo snijeg", kazao je.

Kada je riječ o nestabilnom i promjenjljivom vremenu, Majstorović kaže kako klimatske promjene sve brže napreduju, a srednja temperatura je na cijeloj planeti u porastu, pa tako raste i promjenjljivost vremena.

"Dvije trećine planete je pod vodom, i kad temperatura raste, dolazi do isparavanja sa okeana i mora tako da to znači veću količinu vlage, stoga mora padati kiša. Sve je veća turbulencija vremena tj. atmosfere", kaže Majstorović te dodaje kako napredak tehnologije omogućava da kratkoročne prognoze dobro prate vremenske oscilacije.

Još uvijek je teško, tvrdi Majstorović, govoriti o zimskim temperaturama i vremenskim prilikama koje nas čekaju u tom godišnjem dobu.

"Dugoročna prognoza ne može predvidjeti zimu, ali ono što se može sigurno reći jeste da su vremenske oscilacije sve veće. Možemo očekivati, nažalost, i narednih godina slično vrijeme, biće nepogoda poput onih koje su bile u maju. Čitavo društvo mora tome da se prilagodi, počevši od monitoringa pa do organizacija na terenu. Svi moramo biti uvezani i reagovati na vrijeme", zaključuje Majstorović.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ne znaju oni ništa

14.09.2014 11:49

Ne vjerujem, da je ljeto bilo ekstremno toplo, bez padavina bilo bi snijega, ovako cijelo ljeto kiše, nema snijega, nema lažu, kao što su slagali i u martu i aprilu ove godine kada su najavljivali ekstremno toplo ljeto, pa ništa od tog.

ODGOVORITE
Name

batman

14.09.2014 12:20

Svaka prognoza duza od 3 dana se smatra nevazecom. To smo se uvjerili vise puta,pogotovo ovog ljeta. Znaci batalite sve prognoze idemo dan za dan

ODGOVORITE
Name

koko

14.09.2014 13:16

Pa ovaj Majstorovic je sve do sad mašio. Tačniji je Igor Kovačić.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

15.09.2014 11:35

Ovo što priča Majstorović koji prima platu za to nema veze sa životom. Pa rekli su i za prošlu zimu da će biti ekstremna. Ništa oni ne znaju. Vremenska prognoza se može predvidjeti za idućih 3-7 dana unaprijed. Ovi meteorolozi kao da su studirali kod Orvela.

ODGOVORITE
Name

indijanac

16.09.2014 16:39

Mogla bi biti,a mogla bi i da ne bude.Rekli su za ovo ljeto da ce biti nsjtoplije od kada se mjere temperature,a ja cestito ni sunca nisam vidio.

ODGOVORITE