Потребне реформе за подстицај инвестиција

Министри финансија држава чланица ЕУ задужили су Европску комисију и Европску инвестициону банку да брзо припреме извјештај у коме ће бити приједлози инвестиционих пројеката са конкретним мјерама за оживљавање
посрнуле европске привреде.

Свијет 14.09.2014 | 15:25
Потребне реформе за подстицај инвестиција

Европски министри финансија договорили су се, током дводневног састанка који је јуче завршен у Милану, да треба омогућити повећање приватних инвестиција хитним структурним реформама за оживљавање посрнуле европске привреде.

Министри су на састанку разматрали приједлог Жан-Клода Јункера, новоизабраног предсједника Европске комисије о 300 милијарди евра јавних и приватних инвестиција за оживљавање економије, али је мало детаља
изашло у јавност.

"Мастер план за раст привреде је више инвестиција, прије свега приватних али и јавних као катализатора", рекао је италински министар финансија Пјер Карло Падоан који је предсједавао састанком.

Он је рекао да су хитно потребне структурне реформе за подстицање инвестиција и "стварање услова за профит".

"Министри су тражили од Европске комисије и Европске инвестиционе банке извјештаје о конкретним мјерама које би подстакле инвестиције", рекао је Падоан.

Ово је био први састанак министара финансија ЕУ од када је предсједник Европске централне банке Марио Драги представио стратегију за спас привреде еврозоне, која подразумијева веће стимулансе из централних банака, повећање потрошње држава и реформе које би погодовале пословању.

Потпредсједник Европске централне банке Витор Констанцио рекао је да та институција подржава фонд од 300 милијарди евра, наводећи да су инвестиције у еврозони за 20 одсто ниже него 2007. године.

Европска привреда стагнира друго тромјесечје заредом, а, према процјенама, ове године ће порасти мање од један одсто док незапосленост остаје на болних 11,5 одсто.

Коментари / 0

Оставите коментар