Potrebne reforme za podsticaj investicija

Ministri finansija država članica EU zadužili su Evropsku komisiju i Evropsku investicionu banku da brzo pripreme izvještaj u kome će biti prijedlozi investicionih projekata sa konkretnim mjerama za oživljavanje
posrnule evropske privrede.

Svijet 14.09.2014 | 15:25
Potrebne reforme za podsticaj investicija

Evropski ministri finansija dogovorili su se, tokom dvodnevnog sastanka koji je juče završen u Milanu, da treba omogućiti povećanje privatnih investicija hitnim strukturnim reformama za oživljavanje posrnule evropske privrede.

Ministri su na sastanku razmatrali prijedlog Žan-Kloda Junkera, novoizabranog predsjednika Evropske komisije o 300 milijardi evra javnih i privatnih investicija za oživljavanje ekonomije, ali je malo detalja
izašlo u javnost.

"Master plan za rast privrede je više investicija, prije svega privatnih ali i javnih kao katalizatora", rekao je italinski ministar finansija Pjer Karlo Padoan koji je predsjedavao sastankom.

On je rekao da su hitno potrebne strukturne reforme za podsticanje investicija i "stvaranje uslova za profit".

"Ministri su tražili od Evropske komisije i Evropske investicione banke izvještaje o konkretnim mjerama koje bi podstakle investicije", rekao je Padoan.

Ovo je bio prvi sastanak ministara finansija EU od kada je predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi predstavio strategiju za spas privrede evrozone, koja podrazumijeva veće stimulanse iz centralnih banaka, povećanje potrošnje država i reforme koje bi pogodovale poslovanju.

Potpredsjednik Evropske centralne banke Vitor Konstancio rekao je da ta institucija podržava fond od 300 milijardi evra, navodeći da su investicije u evrozoni za 20 odsto niže nego 2007. godine.

Evropska privreda stagnira drugo tromjesečje zaredom, a, prema procjenama, ove godine će porasti manje od jedan odsto dok nezaposlenost ostaje na bolnih 11,5 odsto.

Komentari / 0

Ostavite komentar