Избори у Русији, гласа и Крим

У Русији се данас одржавају регионални избори на којима ће гласати приближно 75 милиона бирача, а први пут после уједињења са том земљом, за избор локалних органа власти гласаће и грађани републике Крим и града федералног значаја Севастопоља.

Свијет 14.09.2014 | 11:20
Избори у Русији, гласа и Крим

Изборна места биће отворена у свим регионима, изузев Ингушетије и биће изабрани челници 30 од руских 85 региона, представници за 14 регионалних парламената и три градоначелника регионалних престоница - Благовешенску, Јужно-Сахалинску и Анадиру, преноси Тањуг.

У 21 административном центру становници ће бирати одборнике скупштина, а парламентарни избори биће одржани и у Москви, где ће се први пут за последњих 11 година гласати искључиво по једномандатним изборним окрузима, наводи Итартас.

Нова московска Дума имаће уместо досадашњих 35, укупно 45 депутата, а аналитичари предвиђају да би поред Јединствене Русије и Комунистичке партије мандате могло да освоји до седам партија, као и неки независни кандидати.

У читавој Русији за гласање на изборима различитих нивоа и референдумима биће отворено 64.000 бирачких места.

Прва бирачка места почела су да раде још синоћ у најисточнијим регионима, у Магаданској области и на Камчатки, као и у Чукотки, где ће, између осталог бити изабрана скупштина и градоначелник Анадира.

Први пут отворена су бирачка места на Криму, на којем се бира 75 депутата скупштине, и у Севастопољу где ће у градску скупштину бити изабрана 24 представника.

У оба субјекта биће одржани и општински избори.

Вршилац дужности кримског председника Сергеј Аксјонов каже да су отворена сва бирачка места и да је безбедност у потпуности осигурана.

Аксјонов наглашава да после избора нико неће моћи да "паразитира" на изјавама да ће "некако вратити Крим", јер је одлука (о уласку у састав Русије) коначна, без права на жалбу, преноси агенција РИА Новости.

"Код нас наступа нова страница историје", каже Аксјонов, који је први гласао на једном од бирачких места у Симферопољу, истичући да је гласао за стабилност и ред.

Житељи Крима и Севастопоља бирају регионалне парламента и све локалне органе власти, након чега ће парламенти изабрати губернаторе у тим новим субјектима Руске Федерације, којој су се прикључили после референдума марта ове године на којима су се грађани изјаснили за иступање из Украјине и присаједињење Русији.

Због више временских зона, у Русији ће гласање трајати 21 сат, последња бирачка места биће затворена у 21 сат по московском (19 по средњоевропском) времену у Калињинградској области, где се бирају органи власти у неколико градова, рејона и села тог најзападнијег региона Русије.

Заменик председника Централне изборне комисије Леонид Ивљев рекао је да су ови избори рекордни по броју бирача.

Ови избори могу да се назову генералном пробом пред изборе у Државну думу (доњи дом федералног парламента) 2016, јер ће странке које победе фактички освојити право на учешће на федералним парламентарним изборима без додатних услова, будући да по недавним изменама закона могу да истакну своје листе и кандидате без сакупљања потписа, уз услов да имају мандате у Думи и регионалним скупштинама.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар