Izbori u Rusiji, glasa i Krim

U Rusiji se danas održavaju regionalni izbori na kojima će glasati približno 75 miliona birača, a prvi put posle ujedinjenja sa tom zemljom, za izbor lokalnih organa vlasti glasaće i građani republike Krim i grada federalnog značaja Sevastopolja.

Svijet 14.09.2014 | 11:20
Izbori u Rusiji, glasa i Krim

Izborna mesta biće otvorena u svim regionima, izuzev Ingušetije i biće izabrani čelnici 30 od ruskih 85 regiona, predstavnici za 14 regionalnih parlamenata i tri gradonačelnika regionalnih prestonica - Blagovešensku, Južno-Sahalinsku i Anadiru, prenosi Tanjug.

U 21 administrativnom centru stanovnici će birati odbornike skupština, a parlamentarni izbori biće održani i u Moskvi, gde će se prvi put za poslednjih 11 godina glasati isključivo po jednomandatnim izbornim okruzima, navodi Itartas.

Nova moskovska Duma imaće umesto dosadašnjih 35, ukupno 45 deputata, a analitičari predviđaju da bi pored Jedinstvene Rusije i Komunističke partije mandate moglo da osvoji do sedam partija, kao i neki nezavisni kandidati.

U čitavoj Rusiji za glasanje na izborima različitih nivoa i referendumima biće otvoreno 64.000 biračkih mesta.

Prva biračka mesta počela su da rade još sinoć u najistočnijim regionima, u Magadanskoj oblasti i na Kamčatki, kao i u Čukotki, gde će, između ostalog biti izabrana skupština i gradonačelnik Anadira.

Prvi put otvorena su biračka mesta na Krimu, na kojem se bira 75 deputata skupštine, i u Sevastopolju gde će u gradsku skupštinu biti izabrana 24 predstavnika.

U oba subjekta biće održani i opštinski izbori.

Vršilac dužnosti krimskog predsednika Sergej Aksjonov kaže da su otvorena sva biračka mesta i da je bezbednost u potpunosti osigurana.

Aksjonov naglašava da posle izbora niko neće moći da "parazitira" na izjavama da će "nekako vratiti Krim", jer je odluka (o ulasku u sastav Rusije) konačna, bez prava na žalbu, prenosi agencija RIA Novosti.

"Kod nas nastupa nova stranica istorije", kaže Aksjonov, koji je prvi glasao na jednom od biračkih mesta u Simferopolju, ističući da je glasao za stabilnost i red.

Žitelji Krima i Sevastopolja biraju regionalne parlamenta i sve lokalne organe vlasti, nakon čega će parlamenti izabrati gubernatore u tim novim subjektima Ruske Federacije, kojoj su se priključili posle referenduma marta ove godine na kojima su se građani izjasnili za istupanje iz Ukrajine i prisajedinjenje Rusiji.

Zbog više vremenskih zona, u Rusiji će glasanje trajati 21 sat, poslednja biračka mesta biće zatvorena u 21 sat po moskovskom (19 po srednjoevropskom) vremenu u Kalinjingradskoj oblasti, gde se biraju organi vlasti u nekoliko gradova, rejona i sela tog najzapadnijeg regiona Rusije.

Zamenik predsednika Centralne izborne komisije Leonid Ivljev rekao je da su ovi izbori rekordni po broju birača.

Ovi izbori mogu da se nazovu generalnom probom pred izbore u Državnu dumu (donji dom federalnog parlamenta) 2016, jer će stranke koje pobede faktički osvojiti pravo na učešće na federalnim parlamentarnim izborima bez dodatnih uslova, budući da po nedavnim izmenama zakona mogu da istaknu svoje liste i kandidate bez sakupljanja potpisa, uz uslov da imaju mandate u Dumi i regionalnim skupštinama.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar