Поплаве у Приједору, Градишка у опасности

У приједорским насељима Тукови, Рашковац и Гомјеница заплављено је око 250 стамбених објеката због изливања Сане и Гомјенице из корита и продора подземних вода.

Република Српска 14.09.2014 | 10:35
Поплаве у Приједору, Градишка у опасности

"Водостај Сане јутрос у 6.00 часова износио је 465 центиметара и нижи је за 10 центиметара у односу на јучерашњи максимум", саопштено је из Одсјека Цивилне заштите града Приједора.

Пресјечен је пут Приједор - Бишћани и саобраћа се алтернативним правцем, а у насељу Рашковац нема струје јер је искључена поплављена трафостаница код кожаре. 

"У Туковима и Рашковцу вршено је насипање материјалом и постављање врећа са пијеском, а грађевинска механизација радила је по исказаним потребама. Постављени су привремени насипи у Туковима и Рашковцу, те извршено насипање материјала у Гомјеници ради спречавања плављења водама из рибњака у Саничанима", наводи се у саопштењу. 

Територијална ватрогасна јединица Приједор вршила је испумпавање воде из поплављених просторија, превоз становништва чамцима у насељу Гомјеница и провјеравала критичне тачке. 

Приједорски "Водовод" вршио је појачано хлорисање воде из бунара у Туковима, а Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Приједор појачану контролу резидуалног хлора. 

Градски штаб за ванредне ситуације Приједор прогласио је јуче трећи степен приправности заштите од поплава.  

 На подручју Градишке током дана очекује се даљи раст ријеке Саве што ће проузроковати плављење небрањених површина у мјесним заједницама Врбашка, Гашница, Бистрица и Орубица, саопштио је Штаб за ванредне ситуације.
Наложено је да се припреме пакети воде и хране за домаћинства која се налазе на небрањеним подручјима. 

Штаб је на јутрошњој сједници констатовао да је тренутни водостај ријеке Саве од 730 центиметара на нивоу када се уводе редовне мјере заштите од поплава. 

Наложено је да се у функцију ставе мобилне пумпе које су током ноћи допремљене у Градишку да би се обезбиједило континуирано испумпавање подземних вода из канализационог система. 

Јавном предузећу "Воде Српске" и Републичкој управи Цивилне заштите упућен је захтјев да у наредна 24 сата обезбиједе мобилне пумпе већег капацитета да би се надомјестио учинак пумпе која је због застарјелости и квара ван функције. 

Екипе Штаба за ванредне ситуације општине Градишка током дана боравиће на терену и обићи све критичне тачке да би се правовремено предузимале све неопходне мјере. 

Штаб сматра да су све надлежне службе и привредни субјекти као и сви расположиви ресурси у стању пуне мобилности.

Извор: СРНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ГОГ

14.09.2014 14:50

Јадан овај Приједор све по њему.

ОДГОВОРИТЕ